[column] LS Doet ie het of doet ie het niet?

Tekst: Carolus
2 augustus 2023

Dit is momenteel de belangrijkste vraag die in komkommertijd de nieuwsmedia bezighoudt. Wat doet Pieter Omtzigt? Komt hij terug, en hoe? Sluit hij zich aan bij een bestaande partij of met een eigen nieuwe? Als hij terugkomt zal hij in ieder geval zorgen voor een politieke aardverschuiving. Binnenkort weten we meer.

Het orakel uit Enschede twijfelt nog steeds. Nooit in de geschiedenis was een politicus zonder partij in de peilingen goed voor 46 zetels. De macht ligt voor het grijpen, maar zonder partij en betrouwbare hulptroepen gaat het niet lukken.

Verder valt er niet zo veel te melden. De Nijmeegse binnenstad is weer zo goed als opgeruimd en ons nieuws wordt gedomineerd door de Vierdaagse-stoeppoeper met een darmprobleem. De arme man heeft vol schaamte met een blos op de billen eindelijk bekend. Vleesrestaurant Claudius staat in de verkoop, ondernemers in de Van Welderenstraat en Tweede Walstraat zijn de rondslingerende fietsen, junkies en troep meer dan zat, de politie zet grof geschut in om een verwarde man uit zijn flat te halen en NEC heeft de selectie haast rond.

Gelukkig voor de media draait de wereld door en gebeurt er toch nog van alles om het journaal en dunne krantjes te vullen. Nederland is op vakantie, verzuipt op de camping, wordt gebraden in Griekenland of verliest door een bombardement van hagelstenen have en goed aan het Gardameer. De brand op het vrachtschip Fremantle Higway werd voor de Waddeneilanden net geen Highway to Hell, Max Verstappen wint opnieuw en met de film Barbie wordt alles roze.

Kijk maar eens hoe onze meiden het doen: Demi Vollering wint de Tour de France, onze waterpolosters zijn na 32 jaar weer wereldkampioen en de Oranjeleeuwinnen gaan naar de achtste finale. Dit sportieve vrouwengeweld smaakt naar meer.

Helaas namen ook een aantal prominent aanwezige dames definitief afscheid uit de politieke arena.

Wat je ook van hun politieke voorkeur en persoonlijke stijl vindt, Sigrid Kaag, Renske Leijten, Silvana Simons, Liane den Haan, Nicky Pouw-Verweij en Lilian Helder stonden hun `mannetje` en brachten regelmatig reuring in de tent.

Met al die vertrekkende politici ligt het speelveld helemaal open. Hopelijk krijgen ook nieuwe vrouwelijke talenten een eerlijke kans en verzandt de politiek niet in een louter mannengedoe in de strijd op de apenrots. Met alleen Dilan Yesilgöz, Caroline van der Plas, Mirjam Bikker, Esther Ouwehand en Lilian Marijnissen, zijn de vrouwelijke lijsttrekkers tot nu toe schaars. Ze beginnen zeer zeker geen gezellig dameskransje en zullen hun tegenspeelsters in debatten het vuur zeker aan de schenen leggen. Arme Henk Krol, hij voelt zich nog steeds geroepen, maar kiest  vrijwillig voor de gehaktmolen.

Het zou mij ook niets verbazen als de eerste vrouwelijke minister-president in dit rijtje zit. Wat mij betreft mag het. Nederland zit wat vrouwelijke regelingsleiders betreft al te lang in de Europese achterhoede.

Doet ie het of doet ie het niet, is ook de vraag of Hubert Bruls lijsttrekker- kandidaat wordt voor het CDA. Legt hij genoeg gewicht in de schaal om te voorkomen dat zijn partij een onbeduidende splinter wordt?

Hij kiest in ieder geval niet meer voor zangoptredens op een podium. Niet dat hij uitgezongen is, maar in het Nijmeegse politieke koortje is een toontje hoger praktisch uitgesloten. Op de Haagse bühne kan hij alle registers opentrekken.

We gaan het zien wie wat wel of niet doet. Voorlopig hebben we vakantie. Dolce far niente, geniet er van!

Carolus

Meer lezen van Carolus? Lees hier zijn voorgaande column.


Dit bericht delen:

Advertenties