4Daagse 2023: Kamp Heumensoord officieel geopend

Van onze redactie
16 juli 2023

Vanochtend is Kamp Heumensoord, waar tijdens deze Vierdaagseweek zo'n 7500 militairen uit 32 verschillende landen verblijven, officieel geopend. De aanwezigen werden toegesproken en welkom geheten door overste Haasnoot, commandant van Kamp Heumensoord.

Het kamp werd in enkele weken tijd opgebouwd tot een klein dorp met een eigen burgemeester. Kamp Heumensoord heeft eigen catering, bewaking, politie, brandweer en een gezondheidscentrum. In het gezondheidscentrum staan 130 behandelbedden, waar door militairen van 10 verschillende nationaliteiten dagelijks ongeveer 600 patiënten behandeld kunnen worden. Per dag wordt zo'n 38 kilometer sporttape gebruikt om blaren af te plakken en te voorkomen.

Dagelijke verzorgen ongeveer 150 medewerkers de caterin in de eetzaal, de grootste tent op het kamp, die ruimte biedt voor bijna 2000 personen. Gedurende de 4Daagse leveren zij ongeveer 8000 broden, 90.000 plakken kaas, 75.000 plakken vleesbeleg, 36.000 bananen, 12.000 pizzaslices en 52.000 toetjes. Gemiddeld werden afgelopen jaren en vermoedelijk ook dit jaar weer zo'n 125.000 koppen koffie gedronken.

Uit alle kranen op het kamp komt drinkwater. Iedereen die zich aanmeldt op het kamp, krijgt een herbruikbare waterfles in de vorm van een bidon. Om het milieur te beschermen worden er geen plastic waterflessen uitgedeeld. Ook wordt al het afval op het kamp gescheiden zodat dit gerecycled kan worden.

(tekst gaat verder onder de video)

Voordat het gehele kamp opgebouwd was, hebben tientallen personen zo'n 1,5 kilometer wegverzwaringsplaten en tientallen tenten met een oppervlakte van meer dan 30.000 m2 op het terrein opgezet. Per kamer staan 8 stapelbedden met 1 tafel en 2 banken. Op het kamp staan 300 toiletten en 320 douches. Over het kamp ligt meer dan 40 kilometer aan elektriciteitskabels en 17 kilometer internetkabel. Alles omheind door tien kilometer aan hekken en prikkeldraad rondom het kamp, en sinds eergisteren de bekende militaire laarzen met helm als symbolische ingang.

Om het verkeer zo minimaal te houden in het kamp, dat ligt in een waterwingebied, zijn auto's enkel na goedkeuring toegestaan op het kamp. Er zijn pendelbussen van en naar het kamp vanaf Grave Driehuis, station Nijmegen en de tijdelijke Kiss and Ride aan de Heemraadstraat. Enkel militaire wandelaars en ondersteuning kunnen op het kamp verblijven.


Nadat overste Haasnoot iedereen had welkomgeheten werd voor elk van de 32 deelnemende landen op het kamp een vlag gehesen. De vlaggen van landen waarvan nog geen deelnemers of vertegenwoordigers op het kamp aanwezig waren, werden gehesen door Britse kadetten. Omdat Nederland het gastland is, hangt deze vlag helemaal links. Tot slot zei Haasnoot dat hij iedereen vrijdag op Charlemagne wilt zien. 'Draag vanaf dat moment je medaille met trots en vertel je vrienden en collega's om volgend jaar deel te nemen.'

Bekijk de foto's in de slide.

 


Dit bericht delen:

Advertenties