Vondst van de maand uit het Archeologisch Depot

Van onze redactie
12 mei 2023

In aanloop naar het nieuwe Archeologisch Depot Nijmegen en Gelderland lichten we elke maand een vondst van het depot uit. Deze maand de favoriet van archeoloog Katja: een 2.000 jaar oud bronzen beeldje die de beschermgeest was van een Romeins gezin. 

Betekenis van het beeldje
“Dit prachtige bronzen beeldje staat voor een stukje uit het dagelijks leven in een ‘gewoon’ huis in Nijmegen, maar dan 2.000 jaar geleden. Het stelt een Lar voor, de beschermende geest van een familie. Uit de hoorn die de Lar hoog houdt stroomt wijn op de schaal in zijn andere hand. Het is nu groen, maar het was oorspronkelijk goudkleurig en moet er schitterend hebben uitgezien. Het beeldje hebben we opgegraven in de Romeinse stad Ulpia Noviomagus, dat is nu Nijmegen-West.
Het heeft ooit in een klein huisaltaar gestaan samen met beeldjes van andere goden. Elke dag werd een stukje brood of ander eten geofferd aan de beschermgeest van het gezin. En bij belangrijke gebeurtenissen in de familie zoals geboorte, overlijden, huwelijk, werden de beeldjes versierd met bloemen om extra bescherming te vragen. Het huis is er niet meer, de bewoners zijn al lang overleden en dat heeft dit beeldje allemaal gezien.”

Meer weten over de plannen voor het Archeologisch Depot Nijmegen en Gelderland? Lees het op de website van Nijmegen Winkelsteeg Archeologisch Depot


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen