Nijmeegse gemeentehandhaver draagt vanaf augustus bodycam

Van onze redactie
4 april 2023

De gemeente Nijmegen gaat vanaf 1 augustus de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) in dienst van Bureau Handhaving uitrusten met een bodycam. Tussen 2020 en 2022 is het gebruik van deze camera’s in twee proefperiodes getest. Uit de evaluatie blijkt dat het dragen en gebruik ervan bijdraagt aan het veiligheidsgevoel bij de handhavers. Ook geven de beelden leerzaam inzicht in het eigen handelen.

Boa's

Een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) is een ambtenaar met een specifieke opsporingsbevoegdheid. Dat houdt onder andere in dat hij/zij mag onderzoeken of er bepaalde strafbare feiten zijn gepleegd. Boa's mogen verdachten aanhouden, iemands identiteit controleren, processen-verbaal opmaken en boetes uitschrijven. Boa's kunnen werkzaam zijn bij meerdere soorten instanties en bedrijven. Zo zijn veel buschauffeurs, conducteurs van NS, maar ook medewerkers van politie of verkeersregelaars opgeleid tot boa. Hoewel handhavers van de gemeente in de volksmond vaak boa genoemd worden, is dit dus niet de officiele benaming voor een handhaver in dienst van de gemeente.

Bodycam's vergroten gevoel van veiligheid

Uit het onderzoek blijkt dat de Nijmeegse handhavers zich veiliger voelen door het dragen en gebruiken van de bodycam. Doordat de persoon waarmee de boa in gesprek is de camera vaak opmerkt, wordt ook een preventieve of de-escalerende werking op het gedrag benoemd. De inzet van bodycams bood in de proefperiodes in toenemende mate inzicht in het eigen handelen, bijvoorbeeld door daar met collega’s op te reflecteren tijdens intervisie. De inzet van de camera’s blijkt ook andere toepassingsmogelijkheden te bieden, waaronder het legitimeren van eigen gedrag en het vastleggen van situaties voor bestuurlijke handhaving.

De boa’s in dienst van de gemeente zetten hun bodycams niet altijd aan. Zij wegen dit per situatie af en kunnen de camera aanzetten wanneer er bijvoorbeeld sprake is van (dreiging van) verbaal of fysiek geweld, of bij het benaderen van groepen of opstandige personen. Uit de proefperiodes blijkt dat handhavers in 15 procent van de diensten overwogen om de bodycam aan te zetten. Na afweging van de context is de bodycam in 8 procent van de onderzochte diensten daadwerkelijk aangezet.

Voordat de invoering van de camera’s start, werkt de gemeente Nijmegen de werkwijze rond het leren van de inzet van de camera’s verder uit. Ook wordt een beleidskader opgesteld om eventuele privacyrisico’s te ondervangen. De bodycams worden naar verwachting per 1 augustus 2023 definitief onderdeel van de uitrusting van Nijmeegse handhavers.


Dit bericht delen:

Advertenties