Gemeente start proef met bodycams voor handhavers

Van onze redactie Lars Schwachöfer Maandag 03 Februari 2020

Burgemeester Bruls reikte vanmiddag twee van acht bodycams uit aan medewerkers van Bureau Handhaving. De gemeente start met een proef van een jaar.

De gemeente start met een proef van een jaar, waarbij de bodycams door medewerkers van Bureau Handhaving in de gehele stad gedragen gaan worden. Er zullen tijdens de proef acht bodycams gebruikt worden. Ongeveer 35 medewerkers zijn getraind in het gebruik van de bodycams. De medewerkers zien de bodycams als een mooie aanvulling op hun uitrusting. Zij verwachten zelf dat de camera's een preventieve werking zullen hebben wanneer het om agressie tegen henzelf of omstanders gaat.

De camera's zijn afkomstig uit Rotterdam, waar eerder dezelfde proef gedaan is. Daar werd enthousiast gereageerd op het gebruik van de bodycams. Burgemeester Bruls is nieuwsgierig naar de resultaten van de proef: 'Er zijn veel technische mogelijkheden tegenwoordig. Het is goed om een jaar uit te testen en te monitoren wat dit specifieke middel voor een meerwaarde en uitstraling heeft. Dat helpt ons in ons blijvend streven naar een veilige en leefbare stad.'

Bang dat de camera's een afstand creëeren tussen burgers en handhavers is de burgemeester niet. 'Er wordt alleen gefilmd in bedreigende situaties en dus niet als het niet nodig is.' Tijdens de proef zal het gebruik door een onafhankelijke partij gemonitord worden. Zo kan na een jaar bekeken worden of de bodycams een toegevoegde waarde hebben en wat het effect is van het gebruik in de uitstraling naar de Nijmeegse burgers.

De Nijmeegse politie heeft haar medewerking toegezegd en zal eventuele beelden opslaan en verwerken. Alleen beelden waarop een strafbaar feit geregistreerd zijn, worden opgeslagen. Overige beelden worden na maximaal 28 dagen gewist.


Heb je een correctie, een tip of een opmerking over dit artikel? Mail deze dan naar redactie@nieuwsuitnijmegen.nl of stuur je bericht via WhatsApp: 0624322422. Ook andere nieuwstips, klein of groot, ontvangen wij graag.


Reageren


Uw naam  *
Uw Emailadres  *
Uw reactie
Code
  *
 

NB: Uw reactie zal direct worden geplaatst, echter wordt deze wel door onze redactie gecontroleerd. Mocht blijken dat uw reactie niet passend is en/of een kwetsende inhoud heeft, zal deze meteen worden verwijderd.