[Column] Kruumel Kiekt: #mijnmaskerfoto

Van onze redactie
1 april 2023

Aanstaande woensdag gaan ze erover stemmen. De leden van onze gemeenteraad.

Ondanks dat het in een democratie fijn is dat er gestemd kan worden is het eigenlijk ongelooflijk dat dit aangevraagd heeft moeten worden door Stadspartij Nijmegen om onze Romein, die vele Nijmegenaren inmiddels in het hart gesloten hebben, daadwerkelijk te mogen behouden op zijn huidige plek.

Dat de Facebookpagina Streetview024 hier inmiddels een hashtag van gemaakt heeft en er vele foto's van de Romein gedeeld worden, om hem op zijn huidige plek te behouden is dan ook niet meer dan logisch.

Daar op ’t Stadseiland in het zicht van vele duizenden recreanten en toeristen, kijkt hij uit op onze Stad en wordt hij dagelijks door evenzo veel mensen vanuit iedere hoek gefotografeerd.
Ik durf dan ook te stellen dat de Romein na de Grote Markt en Stevenskerk het meest gefotografeerde Nijmeegse Icoon is.

Door een afspraak uit het verleden, in combinatie met dat hier op het Stadseiland ooit huizen gebouwd zouden worden, zou hij weg moeten naar het Nieuwe Westen. Want daar is ooit meer dan 100 jaar geleden een masker in de Waal gevonden.

Maar nu inmiddels bekend is waar hij zou komen te staan, krijgt deze afspraak uit het verleden toch een iets andere lading.

Tussen de nieuwbouw, in de schaduw, uit het zicht van de voorbijgangers en met zijn koppie richting de schippers, zal het masker niets meer te zien zijn en zijn in wat hij hier op het Eiland is. Ook weten we inmiddels dat er geen huizen komen op het Eiland en is het masker grotendeels gefinancierd buiten de gemeentekas om.

Afspraken zijn er om aan te houden.
Of om opnieuw te beoordelen of dat wat in het verleden afgesproken is, in het heden en toekomst nog wel de beste beslissing is.
In dit geval van de locatie van de Romein, is er geen enkele reden te bedenken deze icoon te verplaatsen. Je helpt er niemand mee als je dat wel doet en je schaadt de stad er wel mee door een trekpleister van jewelste weg te halen als je dat wel doet.

Laat onze Romein staan
Maak het nog aantrekkelijker door hier een klein stadspark van te maken. Bomen, struiken, paden, speeltoestelletje voor de kids. En zet er andere kleine beelden in het parkje omheen van iconische Nijmegenaren uit ons verleden en heden.

Een Nijmeegse beeldentuin aan de Waal. Een stukje trotse geschiedenis, aan het water, in de natuur. Met als absolute pronkstuk Het Gezicht van Nijmegen.
Als Stad van Romeinen.

Kruumel

Heb je ook een foto van het masker gemaakt?
Deel deze op je eigen pagina of op streetview024 met als hashtag #mijnmaskerfoto.

Lees hier de vorige column van Kruumel.


Dit bericht delen:

Advertenties