[Colomn] Kruumel Kiekt: "Zondagsrust"

Tekst door: Kruumel
5 maart 2023

De voetbalsensatie Spakenburg heeft voetbalminnend Nederland een grote glimlach geschonken. David versloeg niet alleen Goliath, het draaide de reus volledig dol en stal overal in Nederland de harten van de toeschouwers. Behalve in Utrecht dan. Daar smaakt de kibbeling de komende maand toch net even anders.

Dat de trainer bij Vandaag Inside er nog een schepje bovenop deed met een wervelwind van gepassioneerde woorden vol taktiek en voetballiefde, maakte het feest gisteren helemaal compleet.

Spakenburg.
Waar de gekte weer over is gegaan in de verplichte zondagsrust.
En waar de eventuele bekerfinale spelen op zondag toch echt een dingetje wordt.
De Gelderlander wijdde er een artikel aan. Een mooi stuk over rust en ritme in het leven.

Wat doet de zondagsrust met je?
Of wat doet het niet-rusten met je?

Ik mis het. De zondagse rust.
De relatieve stilte in de straten in het hart van onze stad.
De winkelstraten met zijn etalages als moment van kijken kijken en niet kunnen kopen.
Een lege parkeerplaats bij onze Appie. De horeca wel open maar als een baken van bakkie of sappie in tijden van rust.

De kalmte in het centrum van hier en daar een wandelaar in plaats van een krioelende mensenmassa volgepakt met tassen vol logo’s die iedereen uit kan tekenen.

Daar waar in het begin de eerste sporadische koopzondagen nog een euforisch momentje van actie gaven, heeft de huidige zondag helemaal niets meer met een rustdag te maken.

En daar waar ik ooit als jochie op zondag niets anders kon doen dan met mijn vriendjes op het veldje tussen de flats te voetballen en later in het clubhuis de derde helft te spelen, is de huidige zondag een verlengstuk geworden van een normale doordeweekse werkdag.

We staan de hele week aan. Ons ritme van rust en actie is overgegaan in een constante stroom van hetzelfde. Werk en prive lopen met de mobiel in de hand, in elkaar over. Van de huidige zondagen linea recta naar de maandag. Terwijl we allemaal weten wat rust met je doet lukt het ons niet echt meer die te pakken.

Rust. Het bevordert je energielevel en vergroot je creativiteit. Aldus ook de wetenschap.

Natuurlijk heeft Spakenburg niet van Utrecht gewonnen door hun zondagse rust. Maar wat zullen ze daar vandaag op het zondagse kerkplein glunderen met zijn allen. Geen tassen vol met boodschappen of hoofd vol met afspraken. Maar een groet en een glimlach. Even babbelen samen. Zoals een zondag ooit was. En daar in Spakenburg nog steeds is: de zondag als een welverdiend oplaadstation.

Hup Spakenburg!

Kruumel


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen