[Column] LS Tradities

Carolus
11 januari 2023

Het vuurwerk boven de Nijmeegse skyline leverde mooie plaatjes op, verbod of niet. Burgemeester Bruls was teleurgesteld. Het vuurwerkverbod was toch met een ruime meerderheid in de gemeenteraad genomen. Aan dat democratische besluit hadden de vuurwerkadepten maling. Ze lieten zich hun traditie niet zo maar afpakken.

Een traditie is een gebruik of gewoonte die van de ene generatie op de andere wordt doorgegeven; zeg maar vanaf je overgrootvader tot aan je achterkleinkinderen. De functie van tradities is het in stand houden van maatschappelijke stabiliteit en binding. Ze zijn meestal waardevol en boven alle kritiek verheven, maar kunnen ook beknellend, zelfs  ontwrichtend zijn of niet meer bij de tijd passen. Ganstrekken en katverbranden waren ook eeuwenoude tradities. Tradities komen en gaan. Wil een gebruik een echte traditie worden, dan verandert en vernieuwt zich dat gebruik voortdurend. Kijk naar de transformatie van zwarte piet naar roetveegpiet. Sinterklaas en pakjesavond blijven echt wel bestaan.

Zo`n traditie met één pennenstreek willen afschaffen is vragen om problemen, alhoewel het ontwrichtende karakter van het nieuwjaarvuurwerk voor ongeveer de helft van de bevolking om drastische ingrepen vraagt.

In tijden van inflatie en toenemende armoe is het toch op zijn minst vreemd dat we 110 miljoen euro in een paar uurtjes in rook laten opgaan en er minimaal voor 10 miljoen euro schade ontstaat. Geheel volgens de traditie moesten 1253 mensen zich op eerste hulpposten en in ziekenhuizen behandeld worden voor vuurwerkletsel; van `simpele` brandwonden, tot afgerukte vingers en verschroeide ogen.

Degenen die blind werden kunnen gelukkig wel rekenen op steun van de VVD. Volgens die partij moet het voor blinden en slechtzienden veel makkelijker worden om een betaalde baan te krijgen; hun arbeidsparticipatie is veel te laag. Toch een leuke mededeling voor de slachtoffers van die ene alles verwoestende klap in hun leven. Hoe dan ook, werken zul je! Voor de VVD altijd al een oerhollandse traditie.

Volgens de traditie moesten politieagenten en medewerkers van hulpdiensten weer de klappen opvangen van dronken, doorgesnoven en vaak minderjarige relschoppers.

Jammer voor de vuurwerkliefhebbers, maar het zijn deze raddraaiers die bepalen hoe het verder gaat. Er is geen politicus die de mensen hun pleziertjes wil afpakken, maar een `traditionele nacht van anarchie` wil  echt niemand. Begint het niet bij de ouders? Geheel volgens de traditie stonden die er schouderophalend lacherig bij, keken er naar, maar vooral de andere kant op.

De Nimweegse Knotsenburgers verheugen zich op carnaval. Na twee jaar Corona maakten zij de balans op. Dat de festiviteiten moeten worden aangepast aan de huidige tijd en omstandigheden beseffen zij maar al te goed. Er kwam zelfs een `denktank` die zocht naar nieuwe eigentijdse jasjes voor dit eeuwenoude feest. Wat is de waarde, wat is het draagvlak, wat houden we vast, wat willen we juist niet, wat proberen we, waarop leggen we de accenten, hoe gaan we verder? De conclusies en aanbevelingen werden zelfs vastgelegd in een door alle carnavalsverenigingen ondertekend `manifest`. Dit is geen in beton gegoten spoorboekje voor alle toekomstige evenementen, maar wel een richtsnoer voor de toekomst. Als hoeders van deze eeuwenoude Nijmeegse traditie denken zij er ieder geval over na.

Mooi voorbeeld, zou vaker mogen gebeuren. Tradities vragen om onderhoud.

Carolus

Meer lezen van Carolus? Lees hier de voorgaande column.


Dit bericht delen:

Advertenties