Jaarwisseling met volop vuurwerk, weinig incidenten

Tekst en foto's: Lars Schwachöfer
1 januari 2023

Ondanks het vuurwerkverbod dat voor Nijmegen gold, werd er volop vuurwerk afgestoken tijdens de jaarwisseling. Er vonden geen grote incidenten door vuurwerk plaats.

Al enkele dagen, met name vanaf de eerste verkoopdag, werd vuurwerk afgestoken in Nijmegen en omgeving. Bij de grens met Duitsland voerde de Koninklijke Marechaussee controles uit. Massaal naar Duitsland vertrokken inwoners van Nijmegen kochten daar hun vuurwerkpakketten, potten en pijlen. In Nederland is enkel de verkoop en het bezit van siervuurwerk toegestaan, met een maximale hoeveelheid van 25 kilogram (per voertuig), waardoor veel mensen die Nederland in wilden rijden vuurwerk in moesten leveren en beboet werden. Op de eerste verkoopdag werden op de verschillende grensovergangen al meer dan 2000 kg vuurwerk in beslag genomen.

Het vuurwerkverbod hield Nijmegenaren niet tegen vuurwerk te kopen en af te steken. Om 00.00 uur luidde de stad het nieuwe jaar goed in. Als vanouds werd de stad verlicht met verschillende kleuren van siervuurwerk. Een enkeling stak toch illegaal vuurwerk of oud vuurwerk af, waardoor er toch af en toe een vuurpijl te zien of harde knal te horen was. De politie reed rond om de openbare orde te handhaven, maar liet eerder al weten geen prioriteit te geven aan het handhaven van het vuurwerkverbod. Daar waar het niet nodig was, werd dus ook niet ingegrepen. Voor zover bekend zijn er ook geen boetes uitgeschreven voor het afsteken van legaal verkrijgbaar vuurwerk.

De brandweer werd voor, tijdens en na de jaarwisseling 34 keer gealarmeerd voor een buitenbrand. Dit kon zijn voor een klein nasmeulend vuurwerkdeel waarvoor een emmer water voldoende was, tot een brand in een afvalcontainer. Om 10 over 12 ontving de brandweer een melding van een brand in een appartement aan de Middachtenstraat. Er werd echter geen brand aangetroffen. Omstreeks 2.00 uur vond een explosie achter de voordeur van een woning aan de Tubastraat plaats. Er raakte niemand gewond. Even na 5.00 uur rukten de hulpdiensten massaal uit naar een brand in het Sint Jozefklooster aan de Kerkstraat. Eén persoon is ter controle, na het inademen van rook, per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid laat weten dat in de gehele veiligheidsregio één slachtoffer van vuurwerk per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd is. Bij het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis kwamen twee vuurwerkslachtoffers naar de spoedeisende hulp. Zeven anderen raakten gewond door alcoholgebruik. "Een alcoholverbod zou ons meer opleveren dan een vuurwerkverbod", liet een woordvoerder weten. Bij het Radboudumc kwamen zes vuurwerkslachtoffers binnen. Vijf personen kwamen met alcoholgerelateerde problemen binnen. Twee van hen moesten opgenomen worden. Er is niet bekendgemaakt of er een relatie tussen alcoholgebruik en letsel door vuurwerk is, of de slachtoffers vielen door zelf afstoken of door andermans afgestoken vuurwerk en of er illegaal vuurwerk gebruikt werd.

De politie heeft nog geen cijfers bekendgemaakt van de inzetten tijdens de jaarwisseling. Bij elke melding voor de brandweer en ambulancedienst reed de politie mee. De Veiligheidsregio meldt geen incidenten tegen hulpverleners in Nijmegen. Omstreeks 3.00 uur waren de meeste mensen door hun voorraad vuurwerk heen, want toen keerde de rust terug in de stad. 


Dit bericht delen:

Advertenties