Gespreksavond over geweld tegen vrouwen in de Lindenberg – een terugblik

Van onze redactie
30 november 2022

In gesprek gaan met elkaar, dat was de centrale boodschap tijdens het ‘Belaagd’-debat in de Lindenberg afgelopen maandagavond. Hoe voorkomen we geweld tegen vrouwen? Wat kan wel en wat kan niet en hoe draag je dat uit? Volgens de aanwezigen is veel winst te behalen met alleen al bewustwording rond dit thema: praat erover met je samenwerkingspartners, binnen je eigen huiselijke kring en met daders en slachtoffers.

De cijfers liegen er niet om. In Nederland worden 2 op de 3 vrouwen op straat lastiggevallen, 1 op de 3 vrouwen heeft zich lichamelijk seksueel bedreigd gevoeld op het werk, 1 op de 5 vrouwen is ooit lichamelijk mishandeld door de (ex-) partner, en elke 8 dagen sterft in Nederland een vrouw door geweld. “Heel goed dus dat er aandacht is voor dit thema en dat een avond als deze georganiseerd wordt”, aldus wethouder Grete Visser. Ze richt zich hiermee tot initiatiefnemer en directeur van Veilig Thuis Gelderland-Zuid, Lucelle van Hövell, die het woord neemt.

Documentaire Belaagd

Mede namens de gemeente Nijmegen heet Lucelle de aanwezigen van harte welkom. “Iedere vrouw is in haar leven wel eens lastiggevallen. En ja, als je erover nadenkt heb je zelf dat soort momenten ook meegemaakt. Je staat er eigenlijk niet zo bij stil, je denkt dat het normaal is, maar dat is het niet.” De documentaire ‘Belaagd’, die speciaal voor deze avond als sneak preview wordt uitgezonden, bevestigt dit beeld volledig. De documentaire is op 9 december op NPO2 om 22.18 uur te zien en levert tijdens deze voorproef al veel gespreksstof op. Gecombineerd met de stellingen die op het publiek worden afgevuurd door de gespreksleidster, ontspint zich een waardevol gesprek over het voorkómen van geweld tegen vrouwen.

Bewustwording door stoeptekenen

Aan de gesprekstafel zitten verschillende samenwerkingspartners die alle op hun manier betrokken zijn bij de aanpak van geweld tegen vrouwen in Gelderland-Zuid (op de foto v.l.n.r.): gemeente Nijmegen (afdeling Veiligheid), Centrum Seksueel Geweld, Veilig Thuis, Moviera, Catcalls Nimma en Hogeschool Arnhem Nijmegen. De jonge vrouwen van Catcalls krijgen van het publiek een speciaal applaus voor hun eigenzinnige en respectvolle aanpak. Via stoeptekeningen op de plaats waar het geweld zich afspeelde, proberen zij bewustwording te kweken bij passanten. Ook geven zij tips om met dader en slachtoffer in gesprek te gaan. “Er zijn zelfs daders geweest die ons zagen stoeptekenen en zeiden: hé wat goed dat jullie dit doen! We waren ons er niet zo bewust van dat ons gedrag echt niet kan.”

Waar kun je terecht als je hulp nodig hebt?
Als je slachtoffer bent van geweld, besef dat het nooit jouw schuld is. En dat er hulp is voor jou!
Bel Veilig Thuis: 0800-2000 als het thuis niet goed gaat
Bel Centrum Seksueel Geweld: 0800-0118 bij seksueel geweld
Bel bij direct gevaar: 112 dit is wat je belt als elke seconde telt
Bovenstaande nummers zijn ook te bellen door mannelijke slachtoffers van geweld.

Frank Los maakte met tekeningen een impressie van de avond. Kijk naar de tekeningen in de fotoslide om een impressie te krijgen van wat er zoal besproken werd.

 


Dit bericht delen:

Advertenties