Politie betreedt opnieuw kraakpand in Grotestraat

Tekst en foto's: Lars Schwachöfer
24 oktober 2022

De politie betrad eind vanmiddag opnieuw het voormalige Extase-pand, in de Grotestraat. Het pand leek opnieuw gekraakt te zijn.

Drie jaar geleden sloot Café Extase haar deuren. Het pand kwam leeg te staan en gedurende coronatijd waagde niemand de gok het pand te huren en een café of restaurant te openen op de goed gelegen plek in het centrum. Op 10 oktober dit jaar besloot een groep het pand te kraken en er te wonen, omdat zij last hebben van woningnood. Toen de eigenaar van het pand, bierbrouwer Grolsch, hoorde dat personen ingebroken hadden en er niet uit wilden, schakelde zij de politie in.

Die arriveerden zaterdagavond met enkele wagens en een stormram. Agenten beukten de deur in en betraden het pand. In het pand bleek echter niemand meer aanwezig. De agenten haalden enkele buiten de ramen gehangen spandoeken weg en lieten de ingang aan de voorzijde dichttimmeren. Daarna bleef het een dag rustig, tot vandaag bleek dat er opnieuw personen in het pand waren en er nieuwe spandoeken aan het pand hingen.

Opnieuw gingen agenten vanmiddag naar het pand. Buiten troffen zij een groep personen aan. Ze riepen dat het kraken gewoon doorgaat. Nadat de eigenaar van het pand, het Openbaar Ministerie en rechters de agenten toestemming gaven voor binnetreden in het pand van, werd de plaat die eerder voor de deur geplaatst werd, losgeschroeft. Terwijl de krakers toekeken, betraden agenten opnieuw het pand. Dit keer controleerden agenten ook de achterzijde. In het pand werd niemand aangetroffen. Wel stonden er kaarsjes aan, hingen er spandoeken aan het pand en stonden meerdere ramen open. Nadat agenten alles weggehaald hadden werd het pand weer afgesloten.

Bierbrouwer Grolsch laat in een reactie weten dat zij gesprekken met potentiële huurders voor het pand hebben. Afgelopen zaterdag is aangifte van huisvredebreuk bij de politie gedaan. Wanneer er opnieuw personen inbreken wordt opnieuw de politie ingeschakeld en aangifte gedaan. De krakers lieten een verslaggever weten dat zij vinden dat de ontruiming illegaal is. ''Het is in Nederland inderdaad verboden om te kraken, maar deze wet is in strijd met het recht op wonen en zodra je in een pand huisvrede vestigt, mag de politie niet zomaar naar binnen.'' De krakers zijn momenteel niet bereikbaar voor meer commentaar.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen