Politie valt krakerspand in Grotestraat in

Tekst en foto's: Lars Schwachöfer
22 oktober 2022

Vanavond is de politie even na 18.00 uur een krakerspand in de Grotestraat binnengevallen. Er was niemand aanwezig.

Het pand werd al vanaf 10 oktober gekraakt. De 20 tot 30 krakers hadden het pand waarin Swing Café Extase zat, gekraakt vanwege woningsnood. Ze wilden er wonen en activiteiten organiseren. Ze trokken erin, maar stonden open voor een gesprek met de eigenaar van het pand en de gemeente. 

De eigenaar wilde niet in gesprek met de krakers en wilde ze uit het pand. Vanavond arriveerden even voor 18.00 uur drie politiewagens in de straat. De straat werd afgezet tussen café De Burgemeester en cafetaria Groenen. Twee agenten bonkten de deur open, waarna andere agenten het pand betraden.

In het pand werd niemand aangetroffen. Agenten haalden enkele spandoeken die opgehangen waren weg. Een omstander negeerde de afzetting, schreeuwde tegen agenten en omstanders en schold. Toen hij na meerdere waarschuwingen racistische uitspraken maakte naar een agent, werd hij aangehouden voor belediging. De 60-jarige Nijmegenaar is naar het politiebureau vervoerd.

De afzetting werd omstreeks 18.30 uur weggehaald.

Onder de afbeelding een eerdere persverklaring van de groep krakers.

De groep krakers had de redactie deze verklaring opgestuurd: "Sinds 20-10-22 bewonen wij het pand van de oude Extase op de Grotestraat (Nijmegen). We zijn een diverse groep, van verschillende achtergronden, maar worden allemaal geraakt door de woningnood. Daarom hebben we de koppen bij elkaar gestoken, en besloten dit pand in gebruik te nemen. We
gaan dit pand gebruiken om te wonen, en om kleinschalige activiteiten te organiseren.

Het pand staat al meer dan 2 jaar leeg. De huurprijzen zijn in de afgelopen jaren hard gestegen, evenals dakloosheid. Dit terwijl er zo ontzettend veel leegstand is, dat als we mensen de leegstaande panden laten bewonen, we dit probleem zo goed als verhelpen. In 2021 stond 2,7 procent van de gebouwen in Nederland leeg. Dit vertaalt zich naar 187000 lege woningen, en dan hebben we het nog niet eens over kantoorpanden.
Wonen is een mensenrecht. Het feit dat de regering de woningnood zo uit de hand heeft laten lopen zien wij als een inbreuk op dit recht, en het verder criminaliseren van kraken gaat dit alleen verergeren, omdat kraken juist voor mensen een oplossing kan bieden.

We beschouwen dit pand nu als ons nieuwe thuis, en hopen dat iedereen er zich welkom zal voelen bij toekomstige evenementen. Naast woonruimte willen we hier graag ook een aantal faciliteiten realiseren, om de samenleving te ondersteunen, zoals een weggeefwinkel, reparatiecafé, volkskeuken, en wat nog ter tafel komt. We gaan graag in gesprek met de eigenaren en de gemeente, om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen, en willen graag samenwerken aan een fijne en veilige gemeenschap.

Groetjes, de bewoners!"


Dit bericht delen:

Advertenties