Houten kruizen voor slachtoffers bombardement op begraafplaats Daalseweg

Tekst: Van onze redactie | Fotograaf: Geert Timmer
24 september 2022

Op begraafplaats Daalseweg zijn ruim 300 slachtoffers van het bombardement op 22 februari 1944 op Nijmegen begraven. Niet elk slachtoffer kreeg destijds een eigen grafmonument. 

In 1994 besloot de stichting In Paradisum - in goed overleg met de Stichting Begraafplaatsen Nijmegen (SBN) - om de graven van vijftien slachtoffers, waarvan geen monument (meer) aanwezig was, te voorzien van een houten kruis. Zo werd zichtbaar gemaakt wie op die plaats begraven ligt. De hobbywerkplaats achter het NS-station vervaardigde destijds de kruizen.
25 jaar later waren bijna al deze kruizen geheel of gedeeltelijk vergaan. Opnieuw riep de stichting In Paradisum de hulp in van een hobbywerkplaats om de kruizen te herstellen of vernieuwen. Op de NL DOET-dag in maart 2019 werden de eerste drie nieuwe houten kruizen geplaatst door burgemeester Bruls, wethouder Vergunst en SBN-bestuurder Korsten. Onder meer vanwege de coronamaatregelen werden de overige 10 kruizen niet meer geplaatst. Wel werd in 2020 een namenmonument onthuld.
Vanmorgen werden de tien overige houten kruizen alsnog geplaatst. Dit werd op gepaste wijze gedaan door veteranen. Het contact met hen kwam per toeval tot stand via de manager van de naastgelegen Albert Heijn-supermarkt, wiens broer als veteraan vaak deelneemt aan de Sunset March. Bij elk graf werden enkele passende regels voorgelezen uit ‘De Pijn die Blijft’ (2005), het boek waarin In Paradisum-lid Bart Janssen de verhalen van de slachtoffers van het bombardement bundelde. Ook werden er korte momenten van stilte gehouden.

Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen