Namenmonument voor oorlogsslachtoffers op begraafplaats Daalseweg

Lars Schwachöfer
22 februari 2020
Vanmiddag onthulde wethouder Noël Vergunst een speciaal namenmonument op de historische begraafplaats aan de Daalseweg. Op de begraafplaats liggen bijna vierhonderd oorlogsslachtoffers begraven.
Het monument is een initiatief van de stichting In Paradisum, die zich inzet om Nijmeegse monumentale begraafplaatsen te beschermen en te behouden. Op de begraafplaats aan de Daalseweg liggen bijna 400 slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog begraven. 309 van deze graven zijn van slachtoffers van het bombardement op 22 februari 1944. Afgelopen maanden plaatste de stichting al houten kruisen op graven van oorlogsslachtoffers waarvan de stenen beschadigd of verdwenen waren. Voor vele anderen, waaronder de 59 doden in de 2 massagraven in vak 36 aan de achterzijde van de begraafplaats, waren nog geen herdenkingstekens geplaatst.
 
Vanmiddag werd een namenmonument  bij de ingang van de begraafplaats onthuld. Op het monument staan de namen van de slachtoffers, de geboorte- en sterfdatum en de locatie van het graf op de begraafplaats. Ook staan er twee QR-codes op het monument. Wethouder Noël Vergunst onthulde vanmiddag het monument onder belangstelling van de enkele tientallen aanwezigen. De muzikale bijdrage op mandola en accordeon werd verzorgd door Messingh. De wethouder uitte zijn dankbaarheid voor de inzet van de vrijwilligers, die alle namen van de oorlogsslachtoffers en de locatie van de graven in kaart hadden gebracht.
 
Na de onthulling van het monument verzorgde een vrijwilliger van In Paradisum een rondleiding over de begraafplaats. Hierbij gaf hij uitleg over verschillende graven, waaronder de twee massagraven, het graf van Leo Jacobs, seinwachter van de Luchtbeschermingsdienst op de Sint Stevenstoren tijdens het bombardement, het monument voor Jan van Hoof en andere verzetsstrijders en het monument en graven van kinderen en hun begeleiders.

Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024