Ons veiligheidsgevoel wordt er niet veel beter op. De dagelijkse stroom aan berichten over de verwoestende oorlog in de Oekraïne, liquidaties door de georganiseerde criminaliteit, cyberaanvallen, geweld op straat en intimidaties en bedreigingen op internet overheersen het nieuws.
Onverwachte uitbraken van het coronavirus en milieurampen zorgen weer voor andere angstgevoelens.
De brave burger staat er bij en kijkt er naar. Die denkt allang niet meer `dat kan hier niet gebeuren en dat kan mij niet overkomen`. Het noodlot - groot of klein - lijkt momenteel van alle kanten tegelijkertijd toe te slaan. Het vertrouwen in een overheid die alle bedreigingen daadkrachtig te lijf gaat heeft inmiddels heel wat deuken opgelopen. Wat gaat er in dit land nog wel goed? Steeds meer mensen zien die overheid inmiddels zelf als een bedreiging. Praat maar eens met een slachtoffer van het toeslagenschandaal of met mensen uit Groningen. Een groot deel van onze boeren erkent de Nederlandse Staat niet eens meer, want hun hele toekomst wordt door de stikstofplannen bedreigd. Zij hebben inmiddels de `boerenrepubliek` uitgeroepen, kraaien `revolutie` en oefenen een ware tractorterreur uit.
Met deze `publieksvriendelijke` acties raken zij in no time de nog aanwezige goodwill van de brave burgers kwijt. Al die brandende strobalen en ronkende rollende monsters op de snelweg komen bij die brave burgers op weg naar werk of huis nogal bedreigend over. Dus laat die dingen thuis en deel liefst onbespoten appels en citroenen uit onder het motto: `We laten van ons horen, hier zijn we weer. We willen geen appels voor citroenen, maar we houden ons wel aan de regels, ook een boer blijft een heer!`
Nee, ik zie voorlopig nog geen molotovcocktails richting tractoren vliegen, maar het geduld is niet oneindig. Vooral als het stikstofprobleem niet snel wordt aangepakt en er niet nog veel sneller heel veel woningen worden bijgebouwd. Da`s al moeilijk genoeg gezien een gebrek aan bouwmateriaal, een tekort aan bouwvakkers en enorme prijsstijgingen.
Het gevoel van een veilige toekomst en een zorgeloos leven met `huisje, boompje, beestje` is voor veel jonge mensen inmiddels een vage herinnering aan lang vervlogen tijden.
Het veiligheidsgevoel van veel Nijmegenaren kreeg afgelopen week weer een extra dreun.
Twee vuurgevaarlijke criminelen ontsnapten in een flitsactie uit de toch niet zo heel goed beveiligde Pompekliniek. Wie bewaakte daar de bewakers? Stel je eens voor dat ze na hun ontsnapping ergens in de stad bij brave burgers hadden aangebeld om gezellig koffie te komen drinken of een veilig onderdak te vinden!
Ook voert Nijmegen als plaats met de meeste inbraken de ranglijst in Gelderland weer aan.
Ik wees er al eerder op; in het nieuwe coalitieakkoord `Ons Nijmegen, stad van iedereen`, ontbreken concrete plannen rond veiligheid. En veiligheid is voor veel inwoners nou eenmaal hartstikke belangrijk.
`Een gemiste kans` riepen de oppositiepartijen CDA, VVD en GewoonNijmegenNu in koor en zij kwamen met een voorstel om de veiligheid te verbeteren. Om maar een paar punten te noemen: meer geld voor toezichthouders, meer straatcoaches, een hardere aanpak tegen lhbtq+ discriminatie en het simpeler maken van het melden van overlast.
Maarten Bakker van de VVD: `We kennen allemaal de problemen, de Waalstranden, het Ivensplein maar ook in Hatert en Dukenburg`. Dus die mogen volgens hem best benoemd worden in een apart hoofdstuk van het coalitieakkoord.
Deze oppositiepartijen willen best met de coalitie van Groen Links, de Stadspartij en D66 samenwerken. Als Nijmegen, toch een stad van iedereen is en zij de mening van veel Nijmegenaren vertolken, zou hun voorstel met open armen worden ontvangen. Bovendien staan al die voorstellen ook in het verkiezingsprogramma van de Stadspartij. Mooi niet dus!
Wendy Grutters van de Stadspartij reageerde als een gebeten pubermeisje die een onvoldoende heeft gekregen voor haar scriptie en het huiswerk moet overdoen: `Het staat er allemaal wel in, alleen niet in een los hoofdstuk. Veiligheid is iets integraals, dat past bij alle onderdelen en staat verspreid in het akkoord.`
Na een nietes-welles spelletje werd het veilligheidsvoorstel van de oppositie door Groen Links, D66 én de Stadspartij regelrecht naar de prullenbak verwezen.
Nou heeft Wendy niet helemaal ongelijk. Op bladzijde 31 van het akkoord wordt er maar liefst één hele alinea aan veiligheid gewijd. Er wordt vooral ingezet op `preventieve aanpak van jongerenoverlast en de jonge aanwas in de ondermijnende criminaliteit en aanpassingen in de openbare ruimte om overlast en verloedering tegen te gaan`. En jawel, `zo nodig wordt er gehandhaafd, zodat het probleem zich niet verplaatst`.
Daar moeten de bewoners van de Parkweg, de Waalkade en de Weteringweg, om maar eens een paar `overlasthotspots` te noemen, het mee doen. Dus vooral praten, pappen en nathouden, wat extra afzettingen en af en toe een bekeuring. Maar iets concreets? De straatschoffies en junkies lachen zich kapot.
Het wordt leuk in de coalitie met een Stadspartij die voortdurend moet balanceren tussen kiezersbeloftes en de macht van het pluche en daarom politieke rookwolken produceert om de linkse luchten te camoufleren. Of laat die partij misschien het hele veiligheidsbeleid bewust over aan Hubert Bruls die daarvoor verantwoordelijk is en er zijn vingers aan mag branden?
Ik hoop dat Bruls een paar nieuwe rookmelders heeft laten installeren, want waar rook is gloeien gevaarlijke vuurtjes.
Carolus
Meer columns lezen van Carolus? Lees hier de voorgaande column.