Hoe help ik de Oekraïners het best?

Goed doel
Van onze redactie
11 maart 2022

De oorlog in Oekraïne maakt veel los. Wilt u ook graag helpen, maar weet u niet goed hoe? Hier vindt u wat informatie over wat er zoal gebeurt. Er is vast wel iets bij dat u kunt doen!

Veel mensen willen op een of andere manier in actie komen voor Oekraïense vluchtelingen. Wil je bijvoorbeeld een actie starten, spullen doneren of als vrijwilliger aan de slag? Kijk dan op de website van Vrijwilligerscentrale Nijmegen en het platform van Giro 555: in actie voor Giro 555. Op de website van Stichting Vluchteling kun je lezen wat er wordt gedaan met het geld dat je doneert via giro 555.


Ook kun je je aanmelden bij VluchtelingenWerk Oost-Gelderland. Op het platform van VluchtelingenWerk vind je een overzicht van initiatieven voor Oekraïense vluchtelingen. Meld je hier aan, dan neemt VluchtelingenWerk contact met je op om te bespreken op welke plek jij je kunt inzetten.

Ook het COA geeft uitgebreide informatie over vrijwilligerswerk, donaties en het aanbieden van diensten en goederen.

Nijmegen heeft sinds kort ook een eigen groep die zich inzet voor vluchtelingen en bewoners van Oekraine. Op de Facebookpagina Nijmegen4Ukraine helpt u anderen en vindt u tips. Over een oproep van deze groep deden we eerder deze week al verslag.

Help de helpers: zamel geld in

Een inkoppertje, maar iedere euro telt. Start een actie om geld in te zamelen met bijvoorbeeld je sportteam, collega’s, klas of kerk. Bak koekjes, organiseer een benefietfeestje, verkoop spullen van de zolder, zamel statiegeldflessen in. Het ingezamelde geld kun je doneren aan organisaties die humanitaire hulp bieden in Oekraïne en de omringende landen, zoals Het Rode Kruis (Giro 5125), Stichting Vluchteling (Giro 999) of Giro 555 (samenwerkingsverband van elf hulporganisaties waaronder CARE en Unicef).

Met jouw gift kunnen de hulporganisaties de Oekraïners helpen

Dat doen ze in alle getroffen gebieden van Oekraïne, op de vluchtroutes en aan de grenzen met buurlanden als Polen, Roemenië en Moldavië. Hulpverleners delen hier voedsel, dekens, medicijnen en brandstof uit. Ook geven ze psychosociale hulp aan mensen op de vlucht en aan achterblijvers. In opvangcentra en safe houses kunnen ontheemde Oekraïners schuilen, op adem komen, zichzelf wassen, eten en drinken. Waar mogelijk wordt gezorgd voor veilig transport, voor wie dat niet zelf kan regelen.

Heeft u ook een initiatief? Mail ons op redactie@nieuwsuitnijmegen.nl


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties