Nijmegen4Ukraine demonstreert bij Erasmusgebouw

Van onze redactie
8 maart 2022

Vanmorgen verzamelden enkele tientallen studenten van de groep Nijmegen4Ukraine op het Erasmusplein van de Radboud Universiteit. De aanwezigen vroegen aandacht voor de situatie in Oekraïne.

Toen Russische invasie in Oekraïne begon, zaten veel studenten van de Radboud Universiteit, met name zij met familie in Oekraïne, vol onzekerheden en ongeloof. In de daarop volgende dagen zochten zij elkaar op en een medewerker van de universiteit kwam met het initiatief een groep te starten waarin mensen samen kunnen komen, hun verhaal kwijt kunnen en spullen in kunnen zamelen voor familie, vrienden, inwoners en vluchtelingen in en buiten Oekraïne.

Zo startte de Facebookgroep Nijmegen4Ukraine. Binnen een paar dagen had de groep al meer dan 100 leden. Inmiddels heeft de groep al honderden goederen, waaronder medicijnen en kleding, ingezameld. Om de spullen centraal te kunnen verzamelen, stelde GroenLinks haar kantoor aan de Van Broeckhuysenstraat 28tot de beschikking van de groep. Gisteren werden de tot dan toe verzamelden goederen in 10 bussen geladen en naar Amsterdam vervoerd. Daar wordt alles uitgezocht en verzonden naar Oekraïne. De groep accepteert geen geld als donatie.

Ook worden oproepen op de groep geplaatst. Zo vroeg een van de leden die Oekraïnse vluchtelingen in huis genomen heeft, of iemand een hoogslaper heeft zodat de twee kinderen van een gevlucht vrouw samen in een (kleine) kamer konden slapen. Ook wordt er speelgoed en kleding gevraagd. Op vele manieren helpen de mensen elkaar, maar daar waar nodig springen de (Oekraïns sprekende) studenten bij.

Om nog meer aandacht te vragen voor de situatie in Oekraïne, maar ook meer mensen te vinden die kunnen en willen helpen, demonstreert de groep. Zo ook vanmiddag op het Erasmusplein. Enkele tientallen studenten verzamelden zich met spandoeken en borden op het plein. Af en toe schreeuwden ze leuzen, maar voornamelijk spraken ze met elkaar en voorbijgangers. De groep verwacht vaker te demonsteren, op het terrein van de universiteit, maar ook in het centrum van Nijmegen. De activiteiten worden aangekondigd in de Facebookgroep en op de Instagrampagina.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen