V1-bominslag in Waterkwartier herdacht

Karel Hermsen
18 februari 2022

Vanochtend legden burgemeester Bruls en vertegenwoordigers van organisaties uit het Waterkwartier kransen en bloemen bij de herinneringsplaquette bij kloostergemeenschap `De Bron` ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de V1-bominslag op 18 februari 1945.

Ronald Ruijters, voorzitter van het herdenkingscomité, vertelde in een korte toespraak dat er vanwege de coronaregels deze keer voor gekozen is, dat elke belangstellende op zijn eigen wijze stil kan staan bij deze trieste gebeurtenis.

De vier dodelijke slachtoffers Johanna Migchielse Brouwer, Gerard van de Broek, Truus van Emmerik en Fransje Dams werden met één minuut stilte herdacht.

Dat deden leerlingen uit groep acht van basisschool De Aquamarijn al voor het begin van hun schooldag. De school heeft deze herdenkingsplaats sinds 2010 geadopteerd. In groep 8 wordt er door middel van een lessenreeks aandacht besteed aan dit bombardement en de gevolgen voor de wijk en haar bewoners.

Het is vandaag 77 jaar geleden dat ‘s ochtends om 5.28 uur het noodlot toesloeg in het Waterkwartier. Een V1-bom sloeg in op de hoek van de Biezenstraat en de Waterstraat. De inslag kostte 4 buurtbewoners het leven en er vielen tientallen gewonden. Er werden 26 woningen geheel of gedeeltelijk verwoest.

Zeker 60 mensen raakten dakloos en moesten gaan inwonen bij familie in de omgeving of werden elders opgevangen. Volgens getuigen werden er bij alle ellende ook veel spullen gestolen.

Deze gebeurtenis heeft een grote impact gehad op de wijk. Vanaf september 1944 na Operatie Market Garden was Nijmegen frontstad en kwam het Waterkwartier zwaar onder vuur te liggen omdat er veel Engelse militairen lagen ingekwartierd. In de maanden daarna waren de bewoners gewend geraakt aan de bombardementen, granaatinslagen en beschietingen door de Duitsers vanuit de Betuwe. Ook vlogen er veel V1’s over op weg naar andere doelen. Bij het afgaan van het luchtalarm vluchtten de bewoners de schuilkelders in, die ze soms zelf in de tuin hadden gemaakt, of ze zochten een veilige plek in de kelder van de voormalige Theresiakerk. De V1’s, de beruchte vliegende bommen, vlogen redelijk laag over en waren duidelijk herkenbaar aan de vuurstraal achter de raketmotor en maakten een onheilspellend en rommelend geluid, alsof de motor er elk moment mee kon ophouden. Op die noodlottige zondagmorgen 18 februari 1945 gebeurde dat ook daadwerkelijk.

Na de oorlog plaatsten de bewoners van het Waterkwartier op de plaats des onheils een gedenkteken. Bij nieuwbouw werd dit later verwijderd. In 2010 is op initiatief van de in 2013 overleden oud-inwoner Anton Ruijters een herinneringsplaquette gerealiseerd bij kloostergemeenschap `De Bron`. Ieder jaar vindt hier een herdenking plaats en 1 x per vijf jaar een grote, officiële herdenking. Vorig jaar vond de herdenking voor het eerst zonder publiek plaats.


Dit bericht delen:

Advertenties