Politie stuurt 3500 drugsafnemers een sms

Van onze redactie
22 januari 2022

De afgelopen maanden hebben de politie en het Openbaar Ministerie (OM) een vermoedelijk groot dealernetwerk in en rond Nijmegen opgerold. Er zijn tien verdachten in beeld gekomen voor de handel in drugs en er zijn na meerdere invallen grote hoeveelheden drugs gevonden. De verdenking is dat het netwerk duizenden klanten in Nijmegen en de omliggende regio had. In de telefoons van de dealers werden ruim 3500 telefoonnummers gevonden van klanten, drugsgebruikers in en rond Nijmegen. Al deze mensen krijgen vanaf aankomende maandag een bericht op hun telefoon.

In november werd het onderzoek zichtbaar toen er op elf plekken een inval werd gedaan. Aan de Hillekensacker werd een drugslab gevonden. Maar er werden die dag ook grote hoeveelheden drugs aangetroffen. Bij het drugslab werden ruim 200 liter GHB, 60 kilo amfetamine pasta, 1,5 kilo XTC, ruim een kilo cocaïne en meer drugs aangetroffen. Bij verschillende verdachten werden kleinere hoeveelheden harddrugs gevonden, bestemd voor de handel in drugs.

“We krijgen het beeld van een drugsorganisatie die dag en nacht bereikbaar was om drugs te leveren. Het lijkt echt een soort winkel, zelfs met kortingsacties,’ zegt Lonneke Hordijk, teamchef bij de politie in Nijmegen. “Zo lijkt het erop dat je een appje kon sturen, en binnen no-time werd de drugs afgeleverd. Wat je maar wilde.’ Het netwerk bestond uit ruim 3500 klanten, is de inschatting op basis van de telefoons die in beslag zijn genomen. “We zijn best geschrokken over wat we in de telefoons zagen. Drugsgebruik is niet onschuldig, dat blijkt wel. We zien schrijnende verhalen. Mensen die hun laatste euro’s gebruiken om drugs te kopen, omdat ze anders ontwenningsverschijnselen krijgen. We zien hoe gezinnen eraan kapot gaan, en een vrouw zelfs smeekt bij een dealer om geen drugs meer te leveren aan haar man. Mensen met kinderen, die nog snel even drugs nodig hebben voordat de kinderen thuis zijn. Drugs in ruil voor seks met de dealer. Mensen die er ziek van worden, het is echt schrijnend.”

Toch is burgemeester Bruls niet verrast over deze vorm van drugscriminaliteit. “We weten dat onze samenleving ondermijnd wordt door drugscriminelen. Harddrugs zijn niet voor niets strafbaar, het is gevaarlijk voor je gezondheid, maar ook voor de samenleving. Dat laten politie en het OM met dit onderzoek zien: drugshandel heeft een verwoestend effect op mensen in onze buurten en dorpen die verslaafd raken. En daarom ben ik blij dat er zo’n klap is toegebracht aan de drugswereld.”

Aankomende maandag wordt naar ongeveer 3500 mensen van wie de telefoonnummers in dealertelefoons aangetroffen waren, en een verband houden met gebruik en handel van drugs, een sms verstuurt door Iriszorg, de politie en de gemeente. In de sms staat een doorverwijzing naar www.stoppenmetdrugs024.nl.

De politie laat weten dat iedereen te maken kan krijgen met ondermijnende criminaliteit en vraagt ook de hulp van de burger in de strijd tegen drugshandel. ''Zie, hoor of ruik je onraad? Meld het. Altijd.'' Melden kan anoniem via Meld Misdaad Anoniem. Dat is mogelijk via de website, of telefonisch via 0800 -7000. Rechtstreeks contac met de politie kan bij spoed naar 112, maar voor tips en informatie telefonisch via 0900-8844. Ook is het mogelijk online contact op te nemen via het contactformulier van de politie.


Dit bericht delen:

Advertenties