Politie reageert op discussie over aanhoudingen na ongeval in Tolhuis

Van onze redactie
11 december 2021
Gistermiddag vond even na 13.30 uur een aanrijding plaats in de 10e straat van Tolhuis. Bij de aanrijding viel een gewonde. Tijdens de bergingswerkzaamheden van de voertuigen, was de weg afgesloten. Twee personen die het er niet mee eens waren dat zij niet door mochten rijden, werden door de politie aangehouden. De beelden van de aanhouding, gemaakt door familie van de aangehouden personen, werden al snel met een kort verhaal op social media gedeeld. Vandaag reageert de politie op de discussie die ontstond nadat mensen de beelden zagen.
'Gisteren raakte er iemand gewond bij een aanrijding op de kruising Tolhuis 10e straat met de 50e straat. Wij hebben de kruising afgezet, zodat de hulpverleners hun werk konden doen. Er werd onderzoek gedaan en daarna moest de auto afgesleept worden. Voor de veiligheid van iedereen bleef de kruising zolang dicht. Gelukkig hadden de meeste mensen hier begrip voor', meldt de politie in een reactie.

Weg langere tijd afgezet

Verkeer van en naar de
50e tot en met de 78e straat konden namelijk langere tijd niet via de 10e straat rijden. Omdat de enige toegang van en naar de woningen in deze straten via de 10e straat is, moesten veel mensen elders in de wijk parkeren. Een enkeling ging de discussie met agenten aan, of reed zelfs over de pilonnen of langs de afzetting aan de Van Schuylenburgweg, maar besloot toch door te rijden. Stilstaande automobilisten of mensen die hun auto's in de berm wilden parkeren, werden al snel verzocht te vertrekken.

Automobilist aangehouden

De politie: 'Maar blijkbaar kon niet iedereen zich erbij neerleggen dat wij ons werk daar moesten doen voor de veiligheid van anderen. Twee mensen zorgen ervoor dat het snel uit de hand liep. Ze eisten dat ze langs de afzetting mochten, maar ze kregen geen toestemming. En daar legden ze zich niet bij neer.' De automobilist kreeg namelijk na enkele minuten in discussie te zijn geweest met agenten, te horen dat hij binnen 5 seconden weg moest zijn en hij anders aangehouden zou worden. Terwijl zijn vrouw nog in de berm stond, trok de man op en raakte daarbij bijna een agent.

Voor de agenten was daarmee de maat vol, zij gingen door tot aanhouding. E
én agent ging via de bijrijderskant de auto in, een andere agent trok het portier open. Ze haalden de man uit de auto, maar hij ging hevig in verzet. De familie en kennissenkring van de man begonnen te schelden en te filmen, de vrouw probeerde de agenten van haar man weg te halen. Terwijl agenten zich bezig moesten houden met de vrouw, probeerde een enkele agent de man, die schreeuwde van de pijn aan zijn schouder - hij had onder andere een gescheurde schouder, waarvoor een operatie op maandag geplanned staat - omhoog te helpen. Zijn collega's konden hem en de arrestant echter niet helpen, omdat de vrouw bleef schelden en nadat agenten haar meerdere keren weg probeerden te sturen en haar wegduwden, terug bleef komen.

Ook vrouw aangehouden

'Zo'n filmpje van een aanhouding ziet er niet fijn uit', laat de politie weten, 'maar er was het nodige aan vooraf gegaan.' Wat vooraf ging aan de beelden, is echter niet te zien. Wel is het gedrag van de vrouw op de beelden te zien en het moment dat de agenten ook overgaan tot het aanhouden van de vrouw. 'Ze schreeuwde en beledigde agenten. Ook zij is gewaarschuwd, maar omdat ze doorging moest ook zij mee naar het politiebureau', aldus de politie.

Familie komt verhaal halen

Zo'n vijf minuten na de aanhoudingen, komen meerdere familieleden van het echtpaar naar de ongevalslocatie om verhaal te halen. Zij schreeuwen naar agenten en gaan dicht tegen agenten aanstaan. Enkele andere maken ook van deze situatie en de agenten die overgingen tot de aanhouding videobeelden. Deze beelden zijn echter niet bij de andere videobeelden online gezet.

Omdat de situatie dreigend begon te worden, riepen agenten hulp van hun collega's in. Binnen korte tijd stonden meerdere agenten rondom de familieleden en de twee voertuigwrakken; de berger was nog bezig met zijn werkzaamheden. Korte tijd provoceerden de aanwezigen de agenten, maar tot meer aanhoudingen kwam het niet. Nadat de berger de auto's wegsleepten, werd de weg vrijgegeven en vertrokken de agenten.

Aangifte van beide zijdes

Het aangehouden echtpaar heeft laten weten dat zij aangifte doen tegen de agenten voor 'buitensporig gebruik van geweld' door de politie. Ook bij de politie ligt een zaak, tegen de twee verdachten. Wat hen te laste gelegd wordt, is nog onbekend, daarover gaat de officier van justitie nadat alle betrokkenen en getuigen gehoord zijn en de beelden bekeken zijn.

Dit bericht delen:

Advertenties