Gruun, gruner gruunst: Duurzaam na de dood

Hans de Groot
8 november 2021
Al jaren zijn allerlei mensen bezig om Nijmegen op verschillende manieren groener te maken. Deze initiatieven worden in deze rubriek onder de aandacht gebracht.
Koen Verlinden is in 2017 begonnen met Fair Coffins. Hij wilde echt iets te betekenen voor anderen. Hij was zeven jaar regiomanager geweest bij Dela. Hij stoorde zich aan de vervuiling van de normale uitvaartkist, veelal van spaanplaat en 3,5 liter lijm bevat, die zomaar de lucht of de grond in gestuurd wordt. Hij kwam op het idee om een 100% milieuvriendelijk alternatief te ontwikkelen, gemaakt in een sociaal project: duurzame kartonnen uitvaartkisten. 

Er werken nu 20 mensen in zijn bedrijf, allemaal met afstand tot de arbeidsmarkt, zoals dat heet. Koen: ‘Duurzame doodskisten is een echte groeimarkt. Ik vind dat 100% eco dé nieuwe norm moet zijn, zonder meerprijs. Ik wil graag de uitvaartbranche in beweging krijgen, maar dat is niet gemakkelijk.’ Fair Coffins wordt ook nationaal opgemerkt; zo stond het in 2019 in de Innovatie Top 100 van de Kamer van Koophandel. Koen is al verder aan het onderzoeken of er ook uitvaartkisten gemaakt kunnen worden van bermgrasafval of van afval van touw.

Tijdens een rondleiding laat hij zien wat er mogelijk is, zoals deksels met daarop een afbeelding, bijvoorbeeld van de Oversteek. Even verder is de werkplaats, daar heerst een serene rust. Er zijn mensen bezig een soort bijproduct te maken: scrubhandschoenen, gemaakt van jute. Een medewerkster loopt spontaan mee en laat vol trots de stellages zien waarop verschillende doodskisten in voorraad liggen.



Meer lezen over gruun, gruner, gruunst? De vorige rubriek lees je hier. 

Dit bericht delen:

Advertenties