Gruun, gruner, gruunst: Klimaatburgemeester in Jerusalem

Hans de Groot
3 november 2021
Al jaren zijn allerlei mensen bezig om Nijmegen op verschillende manieren groener te maken. Deze initiatieven worden in deze rubriek onder de aandacht gebracht. Het is deze week, van 28 oktober tot 5 november, Nationale Klimaatweek. Nijmegen is hierdoor sinds afgelopen vrijdag drie klimaatburgemeesters rijker. Een ervan is Floor Basten. De klimaatburgemeesters zetten zich ieder op hun eigen manier in voor een beter klimaat.
Floor Basten vertelt: ‘Ik vind het belangrijk dat iedereen wat doet en ook het gevoel heeft dat dit ertoe doet. Ik heb zelf van alles gedaan, in en om huis, en stappen gezet in het aanpassen van mijn leefpatronen. Iedereen doet wat en ik ook en dat is goed, maar ik merk dat het niet genoeg is om alleen maar te doen. Als Klimaatburgemeester wil ik dus onderzoeken wat anderen doen en wat ik daarvan kan leren. Daarnaast wil ik ontdekken welke verbindingen er zijn te leggen tussen alle initiatieven.’ 

Om dit te bereiken heeft Floor de hele week een drukke agenda. Gisteren ging Floor op bezoek in de Nijmeegse wijk Jerusalem. In Jerusalem is woningbouwvereniging Talis  bezig om 220 woningen te realiseren die ‘all electric’ zijn. Een uniek project in Nederland: een hele wijk die van het gas af gaat. De gruunste wijk?

Talis: blokje om

Projectleider Techniek Floor Schoenmakers legt alles enthousiast uit in een modelwoning. Talis bouwt in Jerusalem volgens de ‘blokje om-methode’: op de oude fundering worden met prefab elementen de huizen in twintig dagen helemaal afgebouwd op de oude fundering. De prefab elementen worden in de fabriek gebouwd. In een element zit alles al: ramen, deuren en kozijnen. Met vloerverwarming, warmte-terugwininstallatie en cv-ketel, is de hele woning altijd warm genoeg. Verwarming in de slaapkamer is niet nodig.

Floor vertelt ook over de begrijpelijke weerstand die er bij bewoners was. Talis probeert hier zorgvuldig mee om te gaan. Als bewoners eenmaal verhuisd zijn en genieten van een nieuwe woning is er de tevredenheid bij velen. In de oude huizen waren mensen aan de kou gewend, nu merken ze dat ze geen extra paar sokken meer aan hoeven trekken. 

Hierna lopen Floor en Floor over het bouwterrein heen. Overal zijn mensen aan de gang, met grote kranen worden hele voorgevels en technische ruimte in de skeletten gehesen. Daar is duidelijk te zien hoe razendsnel het afbreken en weer opnieuw opbouwen gaat. Vol trots laat Floor Schoenmakers het hele proces zien. De klimaatburgemeester luistert aandachtig, stelt veel vragen en is onder de indruk.


Meer lezen over gruun, gruner, gruunst? De vorige rubriek lees je hier

Dit bericht delen:

Advertenties