[Column] LS Erelijstjes

Carolus
11 augustus 2021
Het Olympisch vuur is gedoofd en de medailles zijn geteld. Maar liefst 36 keer betraden onze sporters het erepodium om hun felbegeerde en felbevochten Olympische plak in ontvangst te nemen. Nederland behaalde daarmee een nooit geëvenaarde 7e plaats op de Olympische medaillespiegel. Een erelijst om trots op te zijn. Chapeau! Hoe zit nou het met de Nijmeegse erelijstjes?
Die zijn er en hoe! De veelal onzichtbare Romeinse overblijfselen prijken nu op de Unesco Werelderfgoedlijst, Nijmegen staat op de tweede plaats van de meest populaire studentensteden, afgezet tegen het aantal inwoners staat Nijmegen nu op de eerste plaats van het aantal uitgedeelde coronaboetes, wij strijden met de Randstad om het grootse tekort aan betaalbare woningen en staan op plaats tien in de landelijke top tien van gemeentes met de hoogste criminaliteit.

Dat kan beter, dacht D66 en lanceerde het plan om via een lokaal proefexperiment XTC te legaliseren, ‘want zo`n XTC-proef past bij een progressieve stad als Nijmegen’, aldus 'fractiespecialist veiligheid' Jesse Hijink. Jesse laat op de website van D66 weten dat het huidige drugbeleid tekortschiet; georganiseerde criminaliteit, miljoenen die besteed worden aan handhaving en opsporing en het dumpen van afval in de natuur en in woonwijken. Hij wil een sterk geluid tegen het taboe op drugs. De gemeente Nijmegen moet met dat geluid open staan voor decriminalisering van drugs.
Coalitiepartij Groen Links vindt het idee heel interessant en wacht de concrete plannen af. Landelijk is Groen Links trouwens voor legalisering. De SP vindt het idee erachter goed, maar vraagt zich af of het echt haalbaar is.

Wordt dit lokale XTC-plannetje gedragen door de hele Nijmeegse D66; leden, bestuur, raadsleden en wethouders of komt het alleen uit de koker van Jesse? Nee, het is geen hallucinatie; dit plan staat in het landelijke verkiezingsprogramma en is daarmee meer dan zo maar een losse flodder.

Als je het commentaar van de burgers leest, is het nog maar de vraag of Nijmegen na de komende gemeenteraadsverkiezingen nog wel zo progressief is. Er is veel kritiek op ons gemeentebestuur dat alleen maar bezig is met het doordrammen van dure linkse plannetjes. De mening van burgers is daarbij hinderlijk en wordt niet serieus genomen. Die kritiek zal met dit soort plannetjes alleen maar toenemen. D66 en Groen Links staan behoorlijk onder druk. De concurrentie van nieuwkomers VOLT en BIJ1 kan wel eens zo groot worden dat een versnipperd links het einde betekent van Havanna aan de Waal.

Dus tovert D66 als variant op het Romeinse ‘Brood en Spelen’ nu een lokaal XTC proefexperiment uit de hoge hoed. Nijmegen telt zo`n 20.000 studenten, de hardcore aanhang van links Nijmegen. Die gaan allemaal stemmen en zijn trouwe bezoekers van de ruim 1200 festivals die ons land in de zomermaanden telt. Om in de juiste psychedelische stemming te komen, hebben onze studenten naast muziek vooral alcohol en pilletjes nodig. Als je die gekleurde pilletjes nou legaliseert en als goedkoop snoepgoed aan de man brengt, blijven al die studenten wel op ons stemmen, dachten ze bij D66. Vooruit, we doen er voor de goede sier ook nog een bijsluiter bij waarin het gebruik van pilletjes wordt afgeraden en we beperken en camoufleren het aantal verkooppunten. De snoeppotten van Jamin zijn daarvoor uitermate geschikt. In Nijmegen kan het: old city, new vibe, moet lukken!

Stel je eens voor: een lokaal experiment, alleen in Nijmegen dus! De rij met XTC-toeristen vanuit heel Europa wordt voor de winkel van Jamin in de Broerstraat wel heel erg lang. De waalstrandjes veranderen in een oase waar pillenjunkies van heinde en verre dag en nacht toestromen en alle remmingen laten vallen, naar hartenlust hallucineren en op oorverdovende spacemusic de Waal voor de Melkweg aanzien. Een Walhalla voor aanstormend crimineel talent, een ramp voor politie, hulpdiensten en de ziekenhuizen. Willen we dat soort toerisme nou echt?

Trappen onze studenten daarin? Ik denk het niet. Die hebben na een zomer van festival-euforie ook wel door wat die chemische gifpilletjes kunnen aanrichten; van brak, naar algehele malaise, niet gehaalde tentamens naar een mislukte studie. Of die pilletjes nou legaal of illegaal verkrijgbaar zijn maakt niet eens zo veel uit. Zo duur zijn ze niet, tussen de drie en vijf Euro per stuk, peanuts.

Willen de D66-stemmers dat? Natuurlijk niet. Velen werken in de zorg, het onderwijs en maatschappelijke dienstverlening. Als betrokken en verantwoordelijke burgers worden zij dagelijks geconfronteerd met de ellende die drugs veroorzaken. De wachtlijsten in de verslavingszorg en GGZ zijn al zo lang; het zal je kind maar wezen dat die zorg dringend nodig heeft.

Gaat legalisering helpen dan? Neemt de criminaliteit daardoor af? Dat is nog maar de vraag. Criminelen zullen altijd onder de ‘officiële’ prijs gaan zitten die altijd hoger is, omdat er een hele XTC-bureaucratie moet worden opgetuigd.

De meeste XTC die in Nederland geproduceerd wordt is bestemd voor het buitenland en daar is het overal verboden, dus zeer winstgevend. Met legaliseren geef je ook aan dat gebruik prima is. Nederland doet daarmee zijn naam als narco-staat en spil in de internationale drugshandel eer aan.

‘Experimenten moeten de effecten eerst aantonen.’ Dat is politieke praat voor ‘we zoeken een gek die het wil proberen.’

Ik denk dat de gemiddelde Nijmegenaar de stad niet weer als proefkonijn wil slachtofferen. Volgens VVD’er Nick de Graaf ‘moet je dit soort plannen landelijk behandelen en wegblijven van discussies waar je niet over gaat.’ Gelijk heeft ‘ie.

Op het erelijstje van verloren rechtszaken voor de Hoge Raad hoeft Nijmegen liever niet voor te komen. Zoals we inmiddels uit de verkameringsuitspraak weten, kosten die de gemeente, dus de belastingbetaler handenvol geld.

D66 staat er beteuterd bij, kijkt ernaar en gaat vervolgens hardleers op zoek naar een ander experiment in haar nieuwe bestuurscultuur.

Carolus

Meer columns van Carolus lezen? Lees hier de voorafgaande column.


Luister de column als podcast:

Dit bericht delen:

Advertenties