[Column] LS Water en vuur

Carolus
28 juli 2021
De laatste twee weken werden we overspoeld met apocalyptische beelden. Moeder natuur haalde keihard uit. Voor duizenden mensen leek het einde der tijden te zijn aangebroken.

Weggespoelde toeristenstadjes in het Duitse Ahrdal, Valkenburg aan een allesverwoestende Geul, ondergelopen metrolijnen in China, een tyfoon in India, met als gevolg honderden doden en vermisten en miljarden aan schade. In enkele minuten zagen velen hun hele hebben en houden, hun hele levenswerk, in slow motion wegdrijven in een bruine vloed en ontwaakten zij in een drabbige nachtmerrie van hun kapotte wereld. Het westen van de VS, Canada, Siberië en Sardinië staan in vuur en vlam. Vuurtornado`s verwoesten hele landstreken en een stinkende rook beneemt mensen op honderden kilometers afstand hun zicht en adem.

Verschillende delen van de wereld worden dit jaar door water en vuur keihard geraakt. Alsof corona nog niet genoeg is. Toeval, een ongelukkige samenloop van omstandigheden? Meteorologen zijn voorzichtig, maar leggen toch een duidelijk verband met de opwarming van de aarde. Zelfs de hardst roepende klimaatsceptici houden nu wijselijk even hun mond. Moeder natuur neemt meedogenloos wraak.

In Nederland viel behalve in het uiterste Zuid-Limburg de schade gelukkig mee. Nou ja, alleen al 400 miljoen Euro schade in Valkenburg is geen kattenpis, nog afgezien van al het persoonlijke leed. Je zult maar maandenlang je huis niet in kunnen. De boeren stroomopwaarts zijn unaniem van mening dat gods water wel heel rijkelijk over hun akkers stroomde. Er vielen gelukkig geen doden en materiële schade kan hersteld worden. Tenminste als de verzekeringsmaatschappijen niet al te knieperig zijn en Rutte`s Rampenfonds actieve herinnering houdt aan de gedane toezeggingen. Hopelijk zit er genoeg geld in de pot. Niet alleen aan Geul en Maas houdt men de adem in bij elke stevige regenbui.

Maar de hype is er af. We kennen de beelden intussen wel en misschien hebben we al iets gedoneerd om ons gemoed te sussen. Dus zappen we de watermassa`s weg en ruilen ze in voor vuur. Olympisch vuur! Tot nu toe is het eerder een smeulend vuurtje. De beloofde stroom aan medailles blijft uit. Het echte vuurwerk komt misschien nog; we hebben nog anderhalve week.

In Nijmegen deed nevengeul de Spiegelwaal haar werk, zodat het water vriendelijk over de kade klotste en het terrein voor het casino veranderde in een zonovergoten Saint Tropez aan de Waal.
Je mocht alleen het water niet in. Levensgevaarlijk met die stroming en al die meegesleurde rotzooi. Dat werd overal keurig met borden, linten en via apps aangegeven. Maar ja, leg dat maar eens uit aan de koters, die de plomp in willen en niet zijn tegen te houden. Ouders en hun koters, water en vuur. Da`s ook geen leven, dus hebben veel ouders een duidelijk `nee` ingeruild voor een huiselijk poldermodel. U mag raden wie er meestal als winnaars uit de onderhandelingen komen. En ja hoor, ook nu kregen de prinsjes en prinsesjes weer hun zin en doken het verlokkende gevaar in. `Wel in de buurt blijven hoor`, riep moeder hen nog na, maar de koters hadden het smerige Waalwater al in hun oren zitten. `Ze hebben het al zo moeilijk`, vergoelijkte moeder en had niet in de gaten dat zij met vuur speelde.


Het water is gezakt, we kijken naar Tokio of we gaan massaal op vakantie, ook al kleurt ons land vuurrood op de internationale coronakaart. Op goed geluk, zonder geldig testbewijs of volledige vaccinatie, want `in het buitenland willen ze de Nederlandse Euri`s graag hebben en controleren ze toch niet`. Of juist goed voorbereid voorzien van alle documenten, app en geel boekje, ‘want je wilt echt niet in quarantaine.’ Nee, want als je dan niet mag werken, is dat geheel voor eigen rekening. De baas betaalt je salaris dan niet door.
De angst voor corona is in ieder geval helemaal weg! De Nijmeegse terrassen zaten vorige week tjokvol en van de anderhalve meter afstand bleef hooguit dertig centimeter over.


Wacht ons een hete herfst? Krijgen we weer een nieuwe lockdown, zitten de kids weer heel vaak thuis? Volgens Hubert Bruls niet, ‘want weer een lockdown, kun je niet van de mensen vragen.’ Ik hoop met hem dat corona het daarmee eens is.

Ons staat ongetwijfeld een verhitte discussie te wachten, die nu al in een aantal andere landen speelt; Frankrijk voorop. Volgens het kabinet komt zo`n discussie er in Nederland niet, maar hoe vaak hebben we zoiets al niet gehoord.
Mag je mensen die volledig gevaccineerd zijn meer vrijheid geven, dan mensen die zich willens en wetens niet laten prikken? Mag je die uitsluiten van kroeg en terras, de bioscoop, het theater, kortom van alle leuke dingen in het leven? Om de dooie dood niet, roepen de tegenstanders in koor, da`s discriminatie en beperking van de individuele vrijheid, dictatuur. Jawel, zeggen de voorstanders, dat prikken helpt echt en in september kan iedereen die dat wil volledig gevaccineerd zijn. Alleen dan is een normaal leven weer mogelijk en niet-gevaccineerden houden dat tegen. Die beperken onze vrijheid en moeten maar mooi thuisblijven; eigen schuld dikke bult.
Ik ben benieuwd welke polderoplossing onze politici voor dit dilemma verzinnen. Maar ik voel aan mijn water dat dit gepolder heel lang gaat duren en vervolgens niemand zich aan de afspraken houdt. Nederland blijft als laatste vlek op de Europese kaart hartstikke rood.


Nijmegen Wolves, onze nieuwe eredivisie ijshockeyclub, wacht de hete herfst niet eens af. Na driekwart jaar van gedegen voorbereiding, kreeg zij als een compleet onverwachte ijskoude douche de mededeling geen lid te mogen worden van de bond IJshockey Nederland en de competitie viel daarmee in het water. De Wolves snappen er niets van, omdat zij voldoen aan alle eisen en zelfs meer dan dat, maar de bond weigert elk gesprek.
De Wolves laten het er niet bij zitten en beraden zich op juridische stappen. Onze wolven laten hun tanden zien. Hopelijk zijn die scherp genoeg om ijshockey als topsport voor Nijmegen te behouden.


Sylvana heeft met BIJ1 haar pijlen op de Nijmeegse gemeenteraad gericht. Onder de slogan `radicale gelijkwaardigheid en economische rechtvaardigheid` doet BIJ1 mee aan de verkiezingen.
Daar valt niets tegen in te brengen. Daar is iedereen voor, zelfs de VVD. Kansen zijn er zeer zeker; in de troebele Nijmeegse politieke wateren is het goed vissen en net zoals VOLT zit BIJ1 daarmee D66 en Groen Links behoorlijk dwars in het linkse vaarwater. Helaas heeft het image van BIJ1 een gevoelige deuk gekregen nu numero twee op de lijst Quincy Gario wegens `toxisch, giftig, gedrag` uit de partij is gezet. Ook daar is het `zwarte pieten` begonnen. Op de achtergrond lacht Sinterklaas in zijn baard.

Voor Wilma Graat eindigde het conflict met de gemeente als een storm in een glas water. Zij kreeg van de Hoge Raad gelijk en mag haar kraam langer dan vijf jaar blijven uitbaten. Mijn harinkjes en lekkerbekjes zijn daarmee voor lange tijd gered.

Carolus

Meer columns van Carolus lezen? Lees hier de voorgaande column.


Luister de column als podcast:


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen