Historische muurschilderingen in Kerkegasje bijna voltooid

Lars Schwachöfer
4 april 2021
Vanmiddag voltooien Rosalie de Graaf en Vincent William, beter bekend als RoosArt en Combolution, twee muurschilderingen in het Kerkegasje. De muurschilderingen zijn onderdeel van project 'Waalpaintings'.
Het project 'Waalpaintings' is een initiatief van de historici Erika Manders en Dennis Jussen van het Radboud Institute for Culture & History. De komende jaren verschijnen 15 muurschilderingen over de geschiedenis van Nijmegen.  ‘Ons doel met het project is om de stad op te fleuren en de stadsgeschiedenis te ontsluiten, voor zowel toeristen als bewoners. Het moet een soort fysiek plaatjesboek van de Nijmeegse geschiedenis worden', aldus Dennis Jussen. De muurschilderingen worden aangebracht door kunstenaars uit de regio, op locaties in de binnenstad die een direct verband houden met de getoonde verhalen van de schilderingen. ‘Het loopt van de Romeinen tot aan de krakersrellen in de jaren tachtig’, licht Erika Manders verder toe. De verhalen zullen na voltooiing met elkaar verbonden worden door een wandelroute.

Met de eerste van 15 muurschilderingen werd vorig jaar op 16 oktober gestart door Studio Hartebeest. Bij de Veerpoorttrappen verscheen het verhaal van de byzantijnse prinses Theophanu in de 10e eeuw. Twee eerder gemaakte historische schilderingen, 'Het bombardement' door Combolution aan het Scheidemakershof en 'Nijmegen in opstand' door Remco Visser en Naamloozz aan het Sint Thomashof, werden aan het project toegevoegd.

Afgelopen maandag startten Rosalie de Graaf en Vincent William, beter bekend als RoosArt en Combolution, met twee muurschilderingen over de 17e eeuw, genaamd 'Centrum van Europa', in het Kerkegasje. Vandaag wordt de laatste hand gelegd op de schilderingen. RoosArt maakte aan de zijde van het stadhuis de ondertekening van het vredesakkoord tussen de Republiek en Frankrijk, dat van 1672 tot en met 1674 Nijmegen had bezet. Aan de zijde van de Grote Markt, maakte Combolution de carnavaleske toestanden in de binnenstad, waaronder de wijnfontein en de aankomst van de pauselijke gezant.
 
Het doel is om de andere 11 schilderingen in de komende 3 jaren te hebben voltooid. Voor de financiering van het project zijn de initiatiefnemers vorig jaar een crowdfunding gestart. Ook is het mogelijk om via de website van het project te doneren, en hebben de artiesten tijdens het aanbrengen van hun muurschildering een donatiepotje staan.

Bekijk de foto's op onze Facebookpagina.

Dit bericht delen:

Advertenties