Muurschilderingen bombardement onder Scheidemakershof afgerond

Lars Schwachöfer Zaterdag 04 Mei 2019
Vijf dagen geleden begon kunstenaar Vincent William, ook wel bekend onder de naam Combolution, met een muurschildering in het Scheidemakershof. Gisteravond rondde hij het project, twee muurschilderingen, af.

Het initiatief voor de muurschilderingen komt van André Toonen, bewoner van Plein 1944. De muren van de onderdoorgang aan het plein zaten vol met graffiti. Hij heeft medebewoners en ondernemers in de omgeving van het Scheidemakershof gevraagd wat zij van het idee vonden om een muurschildering te laten maken. Toen daar positief op gereageerd werd, begon Toonen enkele maanden geleden met de benodigde aanvragen bij de gemeente. De gemeente stelde subsidie beschikbaar voor een muurschildering.

Toonen had meerdere kunstenaars op het oog, maar besloot na het zien van de muurschilderingen aan de Sint Annastraat contact op te nemen met Vincent William van Combolution. Toonen wilde de geschiedenis van Nijmegen uit laten beelden op de twee muren onder het Scheidemakershof. William koos, ook vanwege de locatie aan Plein 1944, het bombardement van 22 februari 1944. Hij begon met het uitwerken van twee afbeeldingen.

Dar spoot eind vorige maand al het stof van de muren en Toonen haalde alle spinnenwebben weg, vulde de gaten in de muren en bracht een primerlaag aan. Vijf dagen geleden begon William met een doos vol verfspuitbussen en twee ontwerpen op zijn telefoon aan de muurschilderingen. De ene afbeelding is de skyline van Nijmegen met grote wolken van het bombardement. De kasten van de airconditioning gebruikte William als propellers van een Amerikaanse B-24 Liberator bommenwerper.

De andere afbeelding is gebaseerd op de verwoeste Burchtstraat, waarop een brandweerman nog vlammen probeert te blussen. In de linker bovenhoek staat een citaat van Addy Hendriks. Zij maakte het bombardement zelf mee als leerling op kleuterschool van de Sociëteit van J.M.J. Op de plek waar tijdens het bombardement de speelplaats van deze kleuterschool zich bevond, staat het monument De Schommel. Hendriks verloor haar broertje tijdens het bombardement op 22 februari 1944.


Heb je een correctie, een tip of een opmerking over dit artikel? Mail deze dan naar redactie@nieuwsuitnijmegen.nl of stuur je bericht via WhatsApp: 024-3229922. Ook andere nieuwstips, klein of groot, ontvangen wij graag.
Bekijk ook:

 > 75e herdenking van het bombardement op Nijmegen


Reacties (1)

Geplaatst op 04-05-2019 om 13:34 door Magda van Vliet
Ik heb van de week staan te kijken. Het is prachtig gewordenReageren


Uw naam  *
Uw Emailadres  *
Uw reactie
Code
  *
 

NB: Uw reactie zal direct worden geplaatst, echter wordt deze wel door onze redactie gecontroleerd. Mocht blijken dat uw reactie niet passend is en/of een kwetsende inhoud heeft, zal deze meteen worden verwijderd.