Duurzaam investeren, hoe doe je dat?

Van onze partner
16 februari 2021
Duurzaamheid heeft de toekomst.
Duurzaamheid heeft de toekomst. In ons hele land en over de hele wereld zien we steeds meer initiatieven ontstaan die te maken hebben met duurzaam leven, werken en leren. Maar hoe zit het eigenlijk als je wilt investeren in duurzame projecten? Goed nieuws: op dat gebied is er enorm veel mogelijk. In dit artikel zetten we een aantal opties uiteen, zodat je kunt kijken wat bij je past.

Leen geld aan een duurzame startup

Zoals je weet, levert geld op de bank amper nog iets op tegenwoordig. Daarom voelt het voor veel mensen beter om iets te doen met hun spaargeld. Als je dit op een duurzame manier wilt doen, zou je kunnen overwegen om te investeren in een duurzame startup. Je leent een jong bedrijf dan geld in ruil voor een rentepercentage en soms ook voor aandelen in het bedrijf.

Zo kun je eens een kijkje nemen bij Greencrowd. Dit is een crowdfundingwebsite voor uitsluitend duurzame Nederlandse projecten. Van zonneprojecten tot ledverlichting en alles wat je nog meer kunt bedenken dat goed is voor de toekomst van onze planeet. Iets voor jou?

Beleg in duurzame aandelen of fondsen

Een andere manier van investeren die veel mensen interessant vinden, is beleggen. Dit kan op vele manieren. Je kunt ervoor kiezen om een expert van de bank je geld te laten beleggen, waarbij je aangeeft dat je uitsluitend duurzaam wilt investeren. Maar je kunt er ook voor kiezen om zelf aan de slag te gaan met je startkapitaal. Door zelf aandelen te kopen, weet je zeker dat je dit doet in bedrijven waar je achter kunt staan. Of beleg in aandelenfondsen waar meerdere duurzame bedrijven samen in gebundeld zijn.

Beleg slim en kies voor duurzame fondsen die op lange termijn een positief rendement kunnen bewijzen. Je loopt er dan zo min mogelijk risico mee, terwijl je tegelijkertijd zeker weet dat je alleen ‘groene’ ondernemingen steunt.

Investeer in duurzaam vastgoed

Het meest voor de hand liggende vastgoed waar je duurzaam in kunt investeren, is je eigen woning of bedrijfspand. Zorg ervoor dat je dit zo min mogelijk milieubelastend maakt en je hebt er alleen maar voordeel van. Isoleren en het plaatsen van zonnepanelen is bijvoorbeeld een investering in een fors lagere energierekening. Dat verdien je dus op relatief korte termijn al terug en daarna maak je winst.

Een ander groot voordeel is dat je vastgoed meer waard wordt als je kiest voor duurzame investeringen. Mocht je het dus ooit willen verkopen, dan krijg je er waarschijnlijk meer voor terug dan wat je er zelf voor betaald hebt.

Beleggen kent risico's. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.


Dit bericht delen:

Advertenties