Hoogste onderscheiding voor Eco-school Prins Maurits

Frank van Raaij
12 november 2020
Met het onthullen van de Groene Vlag in het bijzijn van burgemeester Bruls, werd de Prins Mauritsschool in de wijk Zwanenveld vanmiddag beloond voor de jarenlange inzet voor duurzaamheid. De school heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot Eco-School en de Groene vlag is daarvoor de hoogste onderscheiding.
Eco-school is dé internationale certificering voor duurzame scholen, waarmee een school aangeeft duurzame thematieken zoals water, energieverbruik of omgevingsbewustzijn structureel in te passen in het doen en denken van de school. De beoogde doelen sluiten aan bij de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN.

Duurzaamheid

Leerlingen en docenten in het Eco-team hebben zich de afgelopen jaren hard ingezet voor duurzaamheid op bredeschool Prins Maurits. Aan de hand van de thema’s afval, communicatie en groen, hebben zij niet alleen in en rondom hun schoolgebouw aanpassingen gedaan voor een duurzamere uitstraling, maar ook het onderwijscurriculum is onder de loep genomen. Inmiddels is duurzaamheid niet meer weg te denken op de Prins Mauritsschool.

Ruilkast

Bij binnenkomst loop je tegen een Eco-hoek aan met bijbehorende ruilkast, waar leerlingen spellen, boeken en speelgoed kunnen ruilen. Een grote geknutselde boom siert de hal, waarbij leerlingen hun duurzame wens voor de toekomst op de bladeren hebben geschreven. De school doet aan afvalscheiding en heeft al een gedeeltelijk groen schoolplein. Er ligt al een ontwerp voor nog meer vergroening op het plein, inclusief het maken van een start met moestuinieren.

Betrokken

Burgemeester Bruls toonde zich erg betrokken bij het project en ging met de kinderen in gesprek. De kinderen wisten de burgemeester haarfijn uit te leggen wat duurzaamheid voor hen betekent. 'Als we goed voor de natuur zorgen dan gaat onze planeet langer mee', aldus een van de kinderen van het Eco-team. 

Sinterklaas

Niet alleen duurzaamheid stond vandaag op de agenda, ook de komst van Sinterklaas naar Nederland kreeg alle aandacht. De kinderen hadden goed geluisterd naar de oproep van Dieuwertje Blok om een tekening voor Sinterklaas te maken en op te sturen naar de burgemeester. En dus kreeg burgemeester Bruls voordat hij weer naar het stadhuis vertrok enkele dikke enveloppen mee gevuld met tekeningen voor Sinterklaas. Ook de juffen Imke van den Bosch en Christel van Drunen van Groep 4 hadden een tekening voor de Sint gemaakt, Sinterklaas is er immers voor groot en klein.

Keurmerk

Eco-Schools is ’s werelds grootste keurmerk voor duurzaamheid op school. In 68 landen doen 51.000 scholen en 19 miljoen leerlingen eraan mee. In heel Nederland zijn er 64 scholen die de Groene vlag mogen laten wapperen. Bredeschool Prins Maurits is de tweede basisschool in Nijmegen, nadat Jenaplanschool De Sterredans in 2019 ook al de vlag mochten hijsen. Daarnaast zijn er nog 8 onderwijsinstellingen in Nijmegen bezig om dit keurmerk te halen.

 


Dit bericht delen:

Advertenties