Waaloversteek operatie Market Garden herdacht op Oosterhoutsedijk

Geert Timmer
20 september 2023

Vanmiddag vond de jaarlijkse herdenking plaats van de oversteek van de Waal, vandaag precies 79 jaar geleden, en de bevrijding van Nijmegen tijdens operatie Market Garden in september 1944. De herdenking werd zoals elk jaar gehouden bij het Waalcrossingmonument aan de Oosterhoutsedijk.

Op 20 september 1944 staken Amerikaanse soldaten van de 82e Luchtlandingsdivisie de Waal over in canvasboten. Zij waren eerder boven Nederland per parachute, of per zweefvliegtuig, gedropt ten zuiden van Nijmegen als onderdeel van operatie Market Garden. Om de Waalbrug en spoorbrug in te kunnen nemen, roeiden de militairen de Waal over om vanaf de noordzijde de bruggen in te nemen. Tijdens deze oversteek, waarbij de Duitsers de boten onder vuur namen, verloren 48 Amerikaanse militairen hun leven. Hun namen staan gebeiteld in het monument aan de Oosterhoutsedijk.

De herdenkingsceremonie werd geopend door enkele kinderen van basisschool De Oversteek. Na de opening spraken burgemeester Bruls en enkele genodigden. De toespraken werden afgewisseld door zang en dans van de basisschoolkinderen. Militairen van de 82e Luchtlandingsdivisie stonden bij het monument opgesteld.
 
Nadat The Last Post gespeeld was, werd door alle aanwezigen een minuut stilte gehouden. Na de minuut stilte zongen de basisschoolkinderen de Nederlandse en Amerikaanse volksliederen, gevolgd door een kranslegging door verschillende aanwezigen.

Klik op een foto voor vergrote weergave

Dit bericht delen:

Advertenties