Veel belangstelling voor Nijmegen Klinkt

Tekst: Karel Hermsen/foto's: Geert Timmer
2 juni 2024

Afgelopen weekend swingde het Nijmeegse centrum de pan uit. De meer dan 130 muziekgezelschappen en dansgroepen uit Nijmegen en de regio trokken weer meer bezoekers dan afgelopen jaren.

Veel deelnemers waren bezorgd dat de aangekondigde demonstratie van Extinction Rebellion door het centrum roet in het eten zou gooien, maar die angst bleek ongegrond te zijn.
Organisator Hubert Hendriks van Nijmegen Klinkt: `Er is goed overleg geweest zowel met de gemeente als met de organisatie van de demonstratie. De routes van de streetparade en de demonstratie kruisen elkaar niet en er is ook praktisch geen overlap wat de tijden betreft. Bovendien staan we continu met elkaar in contact.`
Uiteindelijk namen slechts zo`n zestig mensen aan de demonstratie deel.

Zo konden de deelnemende muzikanten, koren en dansgroepen ongehinderd hun programma uitvoeren. En die uitvoeringen waren van hoog niveau met vaak voor Nijmegen Klinkt speciaal gearrangeerde en ingestudeerde nummers, hier en daar zelfs voorzien van teksten waarin de liefde voor Nijmegen werd bezongen.

Het liedje Europapa van Joost Klein werd dan wel verbannen uit het Eurovisiesongfestival maar zeker niet van de Nijmeegse podia. Het werd luidkeels meegezongen  en velen kwamen van hun stoel om mee te `hakkûh`.

Tijdens de streetparade op zaterdag werd het winkelend publiek getrakteerd op diverse totaal verschillende voorbij marcherende muziekkorpsen. De zestig muzikanten van De Vrijwillige Drumfanfare van de Koninklijke Luchtmacht komen uit het hele Land en hebben de voormalige LIMOS-kazerne als hun thuisbasis. Hun `Oh When the Saints` herinnerde aan het roemrijke verleden van de ooit Nijmeegse luchtmachtkapel.
Ook een knipoog aan het verleden waren de uniformen van de scouts van de Arnhemband, compleet met de breedgerande hoeden, korte broeken en flossen aan de kousen.
Tambourcorps Erpel toverde klinkende Duitse marsmuziek uit hun dwarsfluiten en slagwerkgroep Neerbosch-Oost een keur aan onverwachte ritmes.
Op plein `44 speelden de orkesten samen met Batavorum Pipes en Drums de bekende Schotse melodieën `Amazing Grace` en `Highland Cathedral`.

Wat opvalt is dat er steeds meer muziekgezelschappen, dansgroepen en koren van buiten de regio komen. Uit Tilburg, Arnhem en zelfs Duitsland. Nijmegen Klinkt heeft een grote aantrekkingskracht.
Wat al die 3400 deelnemers, allemaal amateurs, bindt is hun passie voor hun muzikale hobby en het enthousiasme en de gemeenschapszin die zij uitstralen. Musiceren en dansen doe je immers niet alleen en de lol die je samen hebt wordt gedeeld met het publiek!
Nijmegen Klinkt geeft hen een podium. In het eerste weekend van juni 2025 volgt de herhaling!


Klik op een foto voor vergrote weergave

Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen