Nijmegen viert stralende Koningsdag

Frank van Raaij en Geert Timmer
28 april 2023

In een stralende zon vierden duizenden Nijmegenaren Koningsdag. De zon was Oranje goed gezind en zo werd het een feestje als vanouds.

Exact 10 uur werd burgermeester Bruls, nog gehuld in een overbodige regenjas, met muziek van de Stefaantjes op koninklijke wijze op de Goffertwei ontvangen.
`Wat je ook van het koninklijk huis denkt en wat je culturele achtergrond ook is, op deze dag vieren we samen feest!` En met een ferme klap op de gong opende hij de dag.

De burgemeester nam daarna uitgebreid de tijd voor een rondje langs de kraampjes van de verschillende verengingen, genoot van de muziek van de jeugdorkesten, de capriolen van turnvereniging De Hazenkamp en maakte een praatje met de mensen van het Rode Kruis, de beveiliging en de politie. Zo`n 90 vrijwilligers tekenden voor een geslaagd  kinderfeest met muziek, draaimolen en springkussens

Ondertussen stroomde de Goffert helemaal vol en was er vaak geen doorkomen meer aan. Er werden goede zaken gedaan.
Na een koude nacht  waren de `handelaars` toch al vroeg  in de weer om met landjepik op de Goffertwei de beste plekjes af te bakenen. Vanaf negen uur `s morgens was er al haast geen plekje meer te vinden. Kort daarna hadden verschillende mensen de buit al binnen.

Het was druk, hartstikke druk onder een stralende lentezon. Dit jaar werd de markt overspoeld met tweede handskleding, boeken van toen, Suske en Wiske-strips in overvloed en karrenvrachten zelfgemaakte brownies en heel veel kralenkettinkjes. Er was haast geen doorkomen aan. Mensen ijverig op zoek naar dat ene langgezochte hebbedingetje naast al die anderen met `god zegene de greep`. De vrijmarkt als ultieme marktplaats voor recycling.

Praktisch probleem van onze digitale samenleving is wel dat veel klanten geen contant geld meer op zak hebben, waardoor er hier en daar een spontane ouderwetse ruilhandel ontstaat. Het versturen van Tikki`s is voor dit soort betalingen toch minder geschikt.

De Goffertdag kwam pas ten einde toen de her en der tactisch opgestelde kraakwagens van de Dar in beweging kwamen.

Ook in het centrum werd het in de middaguren volop feest. Op de Grote Markt stroomden de terrassen al snel vol en was het dringen voor een zitplaats. Daarna liepen ook het Faberplein en Koningsplein vol en ontstond er op het Valkhof en in het Hunnerpark een pril festivalgevoel.
Ondanks de gestegen prijzen, tot zo`n €3.50 voor een simpel pilsje, livemuziek is ook niet voor niks, stonden de bierpompen continu open en kwamen de kroegbazen letterlijk handjes te kort om alle bestellingen weg te brengen.

Koningsdag 2023: opmaat voor een schitterende zomer. Nijmegen heeft er zin in!

 


Klik op een foto voor vergrote weergave

Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen