Nijmegen viert het leven op Dag van het Levenslied

Evenementen
John Vrolijks
9 mei 2022

In een zonovergoten Valkhofpark genoten duizenden mensen uit stad en streek op Moederdag zondag 8 mei van de Dag van het Levenslied.

`Al mot ik krupe op blote voete gaon`, om exact twee uur gezongen door het Nimweegs Smartlappenkoor, klinkt als een oproep om huis en tuin achter te laten en het Valkhof op te zoeken voor een uitstapje naar het 38e Dag van het Levenslied.

Jan Smeets, technisch directeur, heeft nog net even tijd voor een gesprekje: `Het weer werkt mee, we hebben alles op orde, maar het is Moederdag en dan weet je maar nooit. We hebben er na twee jaar noodgedwongen rust weer alle zin in en we zijn er klaar voor. De artiesten zijn blij dat ze weer op kunnen treden en de vrijwilligers voor en achter de schermen staan klaar om de verwachte 12.000 bezoekers een leuke dag te bezorgen. We hadden alleen moeite om aan het nodige barpersoneel te komen, maar het is toch gelukt. We hopen dat we er financieel uitspringen en als het even kan een buffertje voor de komende jaren over te houden.`

Binnen een uur stroomt het Valkhof vol en onder de schaduwrijke bomen ontstaat spontaan een mix van zomercarnaval, familiereünie en ouderwets Vierdaagsefeest. Mensen genieten van elkaar, het weerzien met oude vrienden en de muzikale tranentrekkers, die neuriënd of luidkeels worden meegezongen. Toekomstige, jonge en wat oudere moeders krijgen van hun lief `zij gelooft in mij` cadeau en `vino, vino, waar blijft de wijn` zorgt voor dorstige kelen.

Het barpersoneel komt al snel handen te kort en de rij geduldig wachtenden voor de muntjeskassa groeit gestaag. De zorgen over inflatie, hoge energierekening en prijsstijgingen schijnen deze middag aan het Valkhof voorbij te gaan. Slechts een enkeling heeft zelf een paar blikjes bier meegebracht en valt daarmee zichtbaar uit de toon.

Het is feest. De grote tent is vooral het Mekka voor fijnproevers van oude en nieuwe smartlappen.
Artiesten als `Barry en de Bonita`s`, `de Bluumkes`, `Tonnie Tranendal` en `de Bumpers` brengen kleurrijke en kolderieke acts op het podium, waarmee menig tv-zender hoge kijkcijfers kan scoren.

De grote, nog groene grasmat wordt tot de laatste vierkante meter in beslag genomen door het keuvelend publiek, terwijl de kids muzikaal worden meegenomen door `Duo Doorgedraaid`. Als ze klaar zijn met het kleuren en plakken van hun `treurplaat` kunnen ze zo door naar de circusworkshop van de Lindenberg of hun overtollige energie kwijt op het springkussen.

Nick, de beheerder van de Goffertboerderij, heeft vooral kleurplaten van beesten meegebracht. Vooral de pauw is favoriet: `Pauwen hebben wij ook en die willen wij graag houden. We zijn hartstikke blij dat onze kinderboerderij dit jaar tot goed doel van `de Dag van het Levenslied` is uitgekozen. Deze steun kunnen we goed gebruiken, want zo kunnen we na twee moeilijke jaren onze unieke ontmoetingsruimte tussen mens en dier openhouden.`

Naast het goede doel wordt ook duurzaamheid met hoofdletters geschreven. Fleur Hogenkamp van de p.r. is er trots op. `Als je moet plassen, wordt je urine in een uniek procedé omgezet naar een soort theewater.`

Als dat nou gebruikt wordt om na afloop het platgetrapte gras te besproeien is er geen vuiltje meer aan de lucht voor dit unieke feestje waarop mensen onbeperkt plezier hebben.


Klik op een foto voor vergrote weergave

Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen