Grote belangstelling voor Nimweegs Dictee

Tekst: Karel Hermsen | Foto`s: Frank van Raaij
22 april 2023

Gisteravond vond onder grote belangstelling in de raadzaal van het stadhuis de 22e editie van het Nimweegs Dictee plaats. Sinds dat c.v. De Waoterjokers enkele jaren geleden de organisatie overnamen, is het de laatste jaren dringen geblazen.

Met 150 deelnemers puilde de raadzaal uit. Er moesten zelfs klapstoeltjes worden bijgeschoven om iedereen aan een zitplaats te kunnen helpen. Om exact 20.00 uur, dus zonder Nimweegs kwartiertje, opende Ruud Kleinschiphorst de avond.

Wethouder Jean Paul Broeren nam als gastheer de rol van burgmeester Bruls over. 'De burgemeester is helaas verhinderd. Op vrijdag heeft hij zijn wekelijkse bingoavond. Ik sta hier als locoburgemeester compleet met ambtsketen en ik krijg er kiepevel van dat ik als Nimweegs jungske jullie hier welkom mag heten. Onze Nimweegse taol mag nooit verloren gaan.'

Het dictee werd geschreven en gepresenteerd door de gebroeders Ruud en Frans Kleinschiphorst, die de deelnemers meenamen op avonturentocht door de Nijmeegse volkswijken uit hun jeugd. Dat doen ze goed, want met het wegvallen van de oude garde is er veel kennis over het vooroorlogse Nijmegen verloren gegaan.

Uiteraard ging het dictee in het Nimweegs dialect. Van 24 woorden moest via het systeem van multiple-gok de Nederlandse betekenis in een stemkastje worden ingetoetst.

Dat leverde geen echte problemen op. Ruud Kleinschiphorst: 'De meesten van jullie kennen het boekje 'Zeg `t mar op z`n Nimweegs' van Wim Janssen uit het hoofd. Dan zijn er straks te veel winnaars en daarom hebben we er ook weer quizvragen bijgedaan om jullie kennis over de stad te testen.'

En inderdaad. Die quizvragen, die veelal betrekking hadden op vele monumenten waaraan je achteloos voorbijloopt, richtten een ware slachting aan. 'Het is nog makkelijker om de lotto te winnen', verzuchtte een deelnemer. Weet u hoe hoog de Stevenstoren is en hoeveel traptreden die kent? Welke kerkvaders zijn afgebeeld aan de Latijnse school? Waar bevindt zich het Joods monument? Wie is de maker van het beeld Moeder en Kind aan de Papengas en wie het reliëf Tronende Madonna aan de Doddendaal? Wie schreef de muziek voor het huidige clublied van NEC en wie is de componist van het 4Daagse lied?

In de pauze voerde dr. Cefas van Rossum, als dialectspecialist werkzaam bij het Meertensinstituut en de Radbouduniversiteit, het publiek mee naar de historische Graodus fan Nimwegen en ging op zoek naar Naodus fan Nimwege, een columnist die in de Gelderlander voor de oorlog maar liefst 900 stukjes in het dialect schreef over allerlei plaatselijke gebeurtenissen. Wie zich achter deze Naodus verschool is tot op de dag van verdaag niet duidelijk. Van Rossum vraagt zich zelfs af of deze schrijver wel uit Nijmegen kwam.

Daarna was het de beurt aan ensemble De Natnekken, die drie liedjes ten gehore brachten.
In het eerste kwam het dilemma aan bod voor de keuze van een politieke partij bij de gemeenteraadsverkiezingen. Door de grote toestroom van studenten verdween het oude 'Nijmegengevoel' uit de politiek. Uiteindelijk wist de Stadspartij dit weer op de kaart te zetten, wat leidde tot een subsidie van 25.000 euro voor de Nijmeegse volkscultuur.
Jean Paul Broeren, wethouder van de Stadspartij glom van trots.

Het tweede liedje, over de mistoestanden op Plein 1944 hoorde hij met opgetrokken schouders aan. De Natnekken schroomden niet om de vinger op de zere plek te leggen:

Plein vierenveertig, was niet altijd mooi
Plein vierenveertig, maar nu is het een zooi
Plein vierenveertig, tis slecht met jou gesteld
Wat gemaakt is met veel geld, wordt vernietigd door geweld

’s Avonds is de plek, zeer crimineel
Bendeleden schieten op elkaar
De horeca geniet, maar stinkt te veel naar friet
Niets is over van de sfeer, want de jeugd gaat er te keer
Dus, verandert dit niet meer, bombardeer het dan maar weer

De derde bijdrage was een ode aan Henny Linders die het oude buurtwinkeltje in het Waterkwartier dapper overeind houdt. Als rasechte NEC-supporter brengt 'Henniesee' ook allerlei parafernalia van zijn club aan de man.

Tijdens de puntentelling zong troubadour Ton Janssen een nostalgisch lied over de Lange Hezelstraat.

Daarna werden de prijswinnaars bekend. De eerste prijs en de wisselbeker waren voor Marcel Klaassen, de tweede prijs ging naar Hans Giesbertz en de derde prijs met een paar seconden verschil naar Marijke Giesbertz. Heeft die misschien zitten spieken?

Dicteewoorden:
Hassebassie, niese, gekloft, tempelen, dukkels, miekte, ouwe meuk, spinse, aanpikkerdeurs, peemankietje, rut, paffer, op de reutel, bliende botteramme, gisse gofferd, daaps, rauzen, kwats, ripplement, motje, dibbes, reuje, habbekrats, JanPlesier.


Klik op een foto voor vergrote weergave

Dit bericht delen:

Advertenties