ABBA is van alle tijden, voor iedereen en springlevend in de Goffert

Tekst: Karel Hermsen | Foto's: Frank van Raaij
14 mei 2022

Wie kent ABBA niet? Met `Waterloo`, won de groep als donderslag bij heldere hemel het Eurovisiesongfestival van 1974.

Deze doorbraak was het begin van een wereldwijde zegetocht van het unieke ABBA-geluid: de aangedikte `wall of sound`, met veel herhalingen, dat telkens terugkerend pingelende pianootje en de overheersende heldere vrouwenstemmen. Of je het wil of niet, deze muziek blijft hangen. Het leidde tot ongeëvenaard succes en ruim 370 miljoen verkochte platen.

Gisteravond deed de band `ABBA TRIBUTE`, op tournee met meer dan honderd optredens in binnen- en buitenland, Nijmegen aan. In een vol Openluchttheater in het Goffertpark bracht de band de muziek, nostalgie en sfeer van de legendarische Zweedse formatie terug. En hoe! Deze band is niet voor niets verkozen tot de beste ABBA Tributeband van Europa.

Gitarist Tom Verweij licht het succes toe: `We brengen ABBA, maar we zijn geen ABBA. We willen ook niet klakkeloos imiteren, maar benaderen met onze show ABBA, zonder onze eigen authenticiteit op te geven. De club bestaat uit rasmuzikanten met ieder hun eigen originele inbreng. Dat slaat nu zo`n 30 jaar na ABBA nog steeds, eigenlijk helemaal opnieuw aan.`

De trouwe fans stonden in de rij om binnen te komen. Elles: `Het wordt top. ABBA is top, elke dag opnieuw. Op het Waalstrandje rond een gezellig kampvuurtje luisteren we er de hele dag naar.` Claudia en Miranda zijn niet weg te slaan en bezoeken de optredens minstens 20 keer per jaar.

In een spectaculaire show brachten de twee zangeressen Milou en Emma, met daarachter vier muzikanten de originele ABBA-sound helemaal live ten gehore. Het klonk alsof Agnetha, Anni-Frid, Björn en Benny zelf weer op het podium stonden. Compleet met glitteroutfit, kledingwisselingen, ABBA-videobeelden en passende podiumattributen werd het uitzinnige publiek in een twee uur durende show teruggevoerd naar de 70`s en 80`s in een ware `Summer Night City`.

Zo had ook Laurie haar avond. Ze trommelde vanaf de bank haar imaginaire drumstel helemaal aan gort met juiste bekkenslagen die live helaas ontbraken. Door de lange pauze raakte ze haar slag helemaal kwijt.

Gelukkig kende het publiek haar klassiekers. De beginakkoorden waren genoeg om luidkeels mee te zingen. `Dancing Queen`, `Mamma Mia`, `Voulez Vous`, `Super Trouper`, `Honey, Honey`, `Knowing Me, Knowing you`, `I Do I Do, I Do`, gingen er in als zoete koek. Natuurlijk kwamen ook `Fernando` en `Chiquitita` voorbij en wreven zich de organisatoren en de artiesten zich stiekem in de handen met `Money, Money, Money` en `The Winner Takes It All`, maar ja, ook op deze avond gold: alles is in `The Name of The Game`.

Ook het nummer, waarin ABBA muzikaal afscheid nam van het grote publiek met de veelzeggende titel `Don`t Shut Me Down`, ontbrak niet en menig traantje werd zo op het eind van de avond weggepinkt.

Het was natuurlijk geen echt afscheid. ABBA blijft! Voor iedereen en voor alle tijden. Bij de exellente performers van ABBA TRIBUTE is de erfenis in goede handen. Met `Thank You for the Music` is alles gezegd.


Klik op een foto voor vergrote weergave

Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024