Nijmeegse Cultuurprijzen voor Ben Luderer en Linde Schöne

Van onze redactie
18 december 2020
Tekenaar Ben Luderer en de zangeres Linde Schöne krijgen de Karel de Grote Oeuvreprijs 2020 en de Cultuur Stimuleringsprijs Stad Nijmegen 2020. Ben Luderer voor zijn werk met een grote liefde voor de Nijmeegse architectuur. Linde Schöne als muzikant en grote belofte.
Het college van burgemeester en wethouders kent iedere vier jaar de Karel de Grote Oeuvreprijs en iedere twee jaar de Cultuur Stimuleringsprijs Stad Nijmegen toe op voordracht van de adviescommissie Cultuurprijzen. De prijzen bestaan uit een geldbedrag, oorkonde en een beeld.

Ben Luderer

Ben Luderer (1937) krijgt de Karel de Grote Oeuvreprijs voor zijn bijzondere oeuvre, dat voor een belangrijk deel een eerbetoon is aan de stad Nijmegen. Zijn tekeningen, aquarellen en zijn ‘grote tekening’ onttrekken zich volledig aan de waan van de dag. Nijmegen, de architectuur en de organische opbouw van de oude stad lopen als een rode draad door zijn oeuvre. Maar zijn liefde voor architectuur blijft niet gebonden aan Nijmegen. Hij bezoekt steden en dorpen in Nederland en Europa en maakt daar op locatie de meest fantastische, heldere architectonische tekeningen en aquarellen. Ze leggen bloot, door de ogen van de kunstenaar, wat het wezen is van ons bestaan. Zorgvuldig genoteerd met een scherp geslepen potlood, inkt of verf.

Aan zijn grote project ‘Nijmegen in vogelvlucht 1876-1910’ werkte Luderer zevenenveertig jaar lang, van 1971 tot 2018. Dit is een tekening van groot formaat op papier, uitgevoerd in potlood en Oost-Indische inkt. Op de tekening zie je Nijmegen zoals het was, nog ongeschonden door het verwoestende bombardement in 1944.

Linde Schöne

Zangeres Linde Schöne (1993) ontvangt de Cultuur Stimuleringsprijs Stad Nijmegen. Als eerste vrouwelijke artiest tekende ze in 2014 bij hiphoplabel Noah’s Ark een platencontract. Ze debuteerde in 2016 met de EP ‘Liefde van de Vloer’. Linde Schöne maakt indruk met haar liedjes, uitstraling en live-performance op festivals, optredens bij DWDD en met haar showcase op Eurosonic Noorderslag. Haar muzikale talent verrast de wereld en haar werk wordt door 3FM betiteld als “de beste Nederlandstalige r&b in tijden”.

Met het toekennen van de Cultuur Stimuleringsprijs Stad Nijmegen moedigt het college van burgemeester en wethouders Linde Schöne aan om haar muzikale hart te blijven volgen en haar talent nog verder te ontwikkelen. Wethouder cultuur Noël Vergunst: 'Linde is een prachtige artiest die wat ze meemaakt deelt met haar luisteraars. Met haar lef is ze een voorbeeld. Nijmegen is als popstad trots op de grote belofte die Linde Schöne is.'

Dit bericht delen:

Advertenties