Frisse Gedachtes, een luisterend oor voor studenten

Job Boers
16 december 2020
Psychische klachten onder studenten is een probleem dat al langere tijd bestaat. De coronacrisis heeft dit probleem verder vergroot, maar heeft tegelijkertijd ook bijgedragen aan bewustwording van het bestaan van dit probleem en de grootte hiervan. Frisse Gedachtes is een gratis platform waar studenten met problemen terecht kunnen en waar ze ook direct verder worden geholpen. Een luisterend oor voor studenten.
Studenten Sam Suidman en Sem van der Linden hebben samen met oud-student Thomas Klein Goldewijk het platform opgezet. Op het platform kun je anoniem met psychologiestudenten of ervaringsdeskundigen in contact komen. Je kiest de student waarmee je praat om mee te chatten, (video) bellen of om in het echt mee af te spreken.

Erkenning

Begin november is het platform online gegaan en inmiddels telt Frisse Gedachtes ongeveer 130 vrijwilligers. Erkenning is er ook van externe instanties, zowel de gemeente Nijmegen als de Radboud Universiteit ondersteunen het initiatief. Ook is er nauw contact met studieadviseurs, waardoor studenten sneller contact opnemen met iemand van Frisse Gedachtes.

Buddy

Zodra een student in nood een bericht stuurt via de chat, reageert de buddy zo snel mogelijk. Daarna begint het contact. De student praat over de dingen die hem of haar dwars zitten en de buddy luistert en geeft steun. Het is aan de student om te bepalen of het contact anoniem blijft of wordt voortgezet in een videogesprek of in een afspraak in levenden lijve.

Elegante oplossing

Prof. dr. DAJP Denys, hoogleraar aan de UvA geeft op de website van Frisse Gedachtes aan dat hij het een elegante oplossing vindt: ‘Deze aanpak normaliseert en deproblematiseert het moderne psychische lijden en biedt een elegante oplossing door het onder leeftijdsgenoten bespreekbaar te maken zonder overbodig de zorg te belasten. Als iedereen zich zo gedraagt, verdwijnen de wachtlijsten in een mum van tijd.’

Studenten (en vrijwilligers) kunnen zich gratis aanmelden op de website van Frisse Gedachtes.

Dit bericht delen:

Advertenties