Dit is Nijmegen

Hans de Groot
13 december 2020
Dit is Nijmegen, een fotorubriek over mensen die samen wonen, werken en ontspannen.
Het is bijna licht als de mannen van de Stichting Dagloon zich verzamelen op het Joris Ivensplein. Werkleider Bart deelt koffie en oranje hesjes uit en bespreekt kort de route. De mannen starten vandaag in het Kronenburgerpark, maar ze zijn op andere dagen overal te zien: de werkers met oranje hesjes die met een prikker in de hand zwerfvuil opruimen, de dagloners van Stichting Dagloon Nijmegen. Stichting Dagloon Nijmegen is een werkcollectief van (dreigend) dak- en thuislozen, opgericht in 2004. De grootste groep dagloners woont in een pand van een zorginstelling. Een enkeling leeft op straat of in dag- en nachtopvang, ongeveer een derde woont zelfstandig. Werken bij Dagloon geeft hen werkervaring, dagritme, contact met anderen en wat financiële ruimte. Ongeveer 50 dagloners komen wekelijks werken bij Dagloon.

In het Kronenburgerpark ligt vandaag verrassend weinig vuil. De mannen werken rustig door, er heerst een gemoedelijke sfeer.

Projectcoördinator Brigitte: ‘Het is mooi, divers werk, we doen veel aan zorg voor ‘de jongens’, geven ze af en toe een zetje. We wassen alle hesjes, ontsmetten prikkers en handschoenen. Ik ken ze allemaal bij naam, we delen lief en leed. Voor de kerst willen we ook iets doen voor hen. Ze werken drie uur en krijgen dan 10 euro cash, dat werkt. We starten met koffie en een krentenbol, in de middag is er koffie en een broodje kaas. Vaak zijn ze eenzaam, willen ze graag iets doen. Ongeveer 70 mensen komen regelmatig.’

Bart vertelt: ‘Na 25 jaar in het onderwijs miste ik wat diepte. Dit project kruiste mijn pad, ik heb twee keer meegedraaid en was meteen verkocht.’ Hij deelt met zichtbaar plezier koffie uit, rijdt met een busje rond en verzamelt de volle afvalzakken.

Prikker Jan praat met iedereen, met 2 Boa’s, met een dame met een hondje en een docent die uit het Stedelijk Gym komt lopen. Een ander vertelt dat hij vroeger ook assistent werkmeester is geweest. Hij geeft soms wat aanwijzingen. 'Ja' zegt hij, ‘dat blijft er dan inzetten’.

De mensen van de DAR die ze tegenkomen, zwaaien allemaal vriendelijk ‘Ha collega!’


Klik hier om de voorgaande rubriek te bekijken.

 


Dit bericht delen:

Advertenties