Kaarsen in Stevenskerk op Wereldlichtjesdag voor overleden kinderen

Van onze redactie
23 november 2020
Op zondag 13 december is het Wereldlichtjesdag. Wereldwijd worden er dan kaarsen aangestoken voor overleden kinderen zodat er een golf van licht ontstaat. Een golf die zegt dat deze kinderen niet worden vergeten en dat er aandacht is voor de mensen die leven met gemis. De afgelopen jaren verzorgde Stichting Wereldlichtjesdag Nijmegen een bijzondere bijeenkomst vanuit de Stevenskerk. Vanwege de coronacrisis is dat nu niet mogelijk en kan iedereen de herdenking vanuit huis volgen via een livestream.
Sinds 1997 wordt elk jaar Wereldlichtjesdag georganiseerd. Het is een dag om een kaars aan te steken ter nagedachtenis aan een overleden kind. Wie een kaars wil branden voor een overleden kind, is welkom om zich aan te melden voor de livestream. Dat geldt voor iedereen die zich met een overleden kind verbonden voelt: vader of moeder, broer of zus, opa of oma, vriendin, oom of buurvrouw. Kortgeleden of decennia terug, iedereen wordt uitgenodigd om een lichtje te branden voor dit kind, kleinkind, broer of zus, vriendje. Het kan gaan om een jong kind, maar ook een volwassen kind. Waar het om gaat is dat op het moment van overlijden een of beide ouders nog in leven zijn.

Troostende woorden

Als een kind sterft heeft dat grote impact op de omgeving. Of het nu om een stil- of pasgeboren baby of een volwassen kind gaat. In de donkere dagen van december kan het heel fijn zijn herkenning te vinden bij mensen die weten wat het is om het verlies van een kind te dragen. Tijdens de herdenking worden er troostende woorden gesproken, de namen van de kinderen komen in beeld, er is zang, dans en natuurlijk veel licht. Mensen die zich aanmelden krijgen de mogelijkheid om een berichtje achter te laten voor het kind dat ze herdenken. De berichtjes worden verzameld aan de grote kroonluchter in het midden van de Stevenskerk.

Stichting Wereldlichtjesdag Nijmegen

De organisatie van deze avond is in handen van Stichting Wereldlichtjesdag Nijmegen. Het Radboudumc en de Stevenskerk hebben zich van harte verbonden aan dit initiatief en diverse andere organisaties ondersteunen de bijeenkomst. Een groep vrijwilligers zet zich in om een sfeervolle en troostende avond neer te zetten.

Livestream

De livestream op zondag 13 december start om 18.30 uur. Mensen die zich aanmelden ontvangen in de week voorafgaand de link en hebben dan ook de mogelijkheid om te testen of alles goed werkt. Indien gewenst kan de naam van het kind in beeld worden gebracht en een berichtje aan de kroonluchter worden bevestigd. Aanmelden kan tot uiterlijk 10 december via de website van Stichting Wereldlichtjesdag Nijmegen.

 


Dit bericht delen:

Advertenties