Nijmegen gaat voor Dry January en daagt Tilburg uit

Van onze redactie
19 november 2020
Nijmegen daagt de stad Tilburg uit om in de maand januari mee te doen aan de 'IkPas Battle'. Met zoveel mogelijk inwoners, studenten en werknemers een maand je alcoholgebruik op pauze zetten. Iedereen kan meedoen aan deze Dry January. Dat doen bijvoorbeeld burgemeester Bruls en nachtburgemeester Cees de Beer. De inschrijving is vandaag van start gegaan.
Vanuit het Lokaal Preventieakkoord ‘Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen’ is het idee voor de IkPas Battle ontstaan. De battle sluit naadloos aan bij het thema ‘Aanvaardbaar alcoholgebruik’, één van de zeven thema’s van het Lokaal Preventieakkoord. Daarbij wil men dat de keuze om alcohol te drinken een meer bewuste keuze is, waarbij mensen weten wat het effect op hun gezondheid is.

Primeur

Beide steden zijn redelijk vergelijkbaar, met veel studenten op MBO-, HBO- en universitair niveau en veel actieve maatschappelijke instellingen en bedrijven. De strijd kan dus spannend worden bij deze stedenbattle waarvan Nijmegen en Tilburg de primeur hebben. De Nijmeegse ambassadeurs motiveren zoveel mogelijk mensen om mee te doen en gaan natuurlijk voor de winst. Nijmegenaren, doe mee aan deze speciale Dry January en zet in januari 30 dagen je alcoholgebruik op pauze.

Dubbele uitdaging

De IkPas Battle is, naast een uitdaging tussen twee steden, een uitdaging aangaan met jezelf. Je doorbreekt vastgeroeste patronen en merkt wat het pauzeren van alcoholgebruik met je gezondheid doet. Uit onderzoek blijkt dat mensen die dit doen structureel minder drinken, beter slapen en zich lichamelijk en/of mentaal fitter voelen. Ook kunnen ze makkelijker "nee" zeggen en besparen ze geld. Een derde van de deelnemers verliest ook gewicht.

Meedoen als team of individu

Er doen al heel wat organisaties mee: gemeente Nijmegen, Radboudumc, de HAN, de GGD, IrisZorg, Woonzorgnet, Kraamzorg Zuid-Gelderland, de LHV Huisartsenkring Nijmegen e.o. en de Radboud Universiteit. Ook meedoen als organisatie of als individue? Kijk dan voor meer informatie op de website van IkPas Battle. Deelnemende organisaties krijgen een eigen aanmeldpagina op die site, waar medewerkers zich kunnen aanmelden.

Klik hier voor een persoonlijke videoboodschap van burgemeester Bruls.

 


Dit bericht delen:

Advertenties