Vijf kandidaten in de race voor Nijmegenaar van het Jaar

Van onze redactie
19 november 2020
Vandaag zijn de namen van de vijf overgebleven kandidaten voor de titel Nijmegenaar van het Jaar 2020 naar het digitale stadspanel gestuurd. Daar wordt de komende tijd gestemd om uit te maken wie dit jaar de titel zal krijgen.

Voor de titel Nijmegenaar van het Jaar zijn deze keer negen kandidaten voorgedragen. Een onafhankelijke voordrachtscommissie heeft een voorselectie gemaakt van vijf kandidaten. Deze zijn vandaag naar het digitale stadspanel, met ongeveer 4000 Nijmegenaren, gestuurd. Op maandag 4 januari 2021 wordt bekend gemaakt wie de winnaar is.

De volgende vijf kandidaten zijn nu nog in de race:

Moniek van Daal

Moniek van Daal zet zich met Club Goud in voor het bestrijden van eenzaamheid onder ouderen. Afgelopen jaar heeft ze toen de ouderenhuizen in lockdown gingen, hen een hart onder de riem gestoken door middel van 1,5 meter-buitenconcerten. Met haar team verzorgde ze meer dan 300 van deze concerten door het hele land en bereikte daarmee meer dan 10.000 ouderen. Ook buiten Corona om geeft ze hart en ziel om ouderen zich zo lang mogelijk onderdeel te laten voelen van onze maatschappij.

Tim Hogenbosch

Tim Hogenbosch, ‘boswachter Tim’, is een bijzondere jeugdheld. Hij leert jong (en oud) opnieuw van het bos te houden. Hij laat ze zien waarom het zo mooi is en waarom het zo belangrijk is dat we er goed mee om moeten gaan. 'In een jaar waarin door Corona meer mensen het bos bezoeken, is het extra belangrijk om te leren dat we er te gast zijn en er dus ook respect voor moeten hebben.' Deze boodschap verspreidt hij op tv, social media en komt terug in zijn nieuwe boek voor kinderen.

Frits Jans

Frits Jans, ook wel de papa van Vincentius Vereniging Nijmegen genoemd, is het hele jaar bezig om gelden van allerlei fondsen binnen te halen waardoor de vereniging in staat is om minderbedeelde medemensen, zeker in deze coronatijd, met eten/voedselpakketten te helpen. Hij is de spil achter het fietsenproject waardoor kinderen die geen fiets hebben er toch een krijgen. Bij financiële problemen van mensen helpt hij hen om te zorgen dat zij hieruit komen. Zelfs tijdens zijn kortstondige ziekte bleef hij zich actief voor de medemens inzetten.

Eva Rieter

Eva Rieter is tussenpersoon voor Shelter City en RadboudUniversiteit. Mensenrechtenverdedigers profiteren van een breed netwerk academici, op de universiteit en daarbuiten en krijgen ook onderwijs. Zij kunnen hiermee hun eigen kennis verbreden. Shelter City-gasten krijgen niet alleen rust, maar profiteren dus ook van de kennis die Nijmegen te bieden heeft. Shelter City Nijmegen biedt blijvend steun aan de gasten, niet alleen als zij in Nijmegen zijn maar ook daarna, door continue contact te houden met de voorgaande, internationale, gasten.

Elly Wolf

Elly Wolf van Talis is een wijkwerker in hart en nieren en springt in de bres voor bewoners die van ‘het kastje naar de muur worden gestuurd’. Ze staat op haar strepen als het nodig is, maar maakt ook een grap om ‘de kou uit de lucht te halen’. Zij zorgt voor verzoening. In de wijk Jerusalem staat zij bewoners bij die moeilijke keuzes moeten maken over sloop en nieuwbouw. Dat gaat van huisdieren tot het zonder aardgas koken/huisverwarming. Zij laat mensen ervaren dat veranderingen niet altijd achteruitgang betekenen, maar ook verbeteringen kunnen zijn.


Dit bericht delen:

Advertenties