Pannenbier voor bouwteam Radboudumc

Van onze redactie
18 november 2020
Gisteren bereikte het nieuwe hoofdgebouw (voorheen gebouw S) van het Radboudumc het hoogste punt en dat werd traditioneel gevierd met pannenbier. Medio 2022 zal dit belangrijke deel van het bouwprogramma van het umc worden opgeleverd en kan het hoofdgebouw in gebruik worden genomen.
Het nieuwe hoofdgebouw zal een groot aantal gebouwen vervangen. Gebouwen aan de oost- en westzijde van het ziekenhuis (waar nu o.a. Oogheelkunde, KNO en de verpleegafdeling van Neurologie zijn gehuisvest) worden gesloopt. Afdelingen als Interne Geneeskunde, Medische Oncologie, Hematologie, Geriatrie en Neurologie verhuizen straks ook naar de nieuwbouw. Het masterplan leidt tot een drastische herordening van de campus en een reductie van het vloeroppervlak met 15 procent (ca. 70.000 m2).

Hoofdgebouw

Het hoofdgebouw krijgt in totaal elf verdiepingen (waarvan 2 ondergronds) met klinieken, poliklinieken, de nieuwe hoofdingang en restaurant- en winkelvoorzieningen. Het gebouw heeft de classificatie BREEAM Excellent ontvangen, o.a. door de grote aandacht die besteed is in het ontwerp aan de energiezuinigheid van het gebouw. Het nieuwe hoofdgebouw wordt met een oppervlak van 45.000 m2 en een verbindingsgang van 5.000 m2 het grootste gebouw op de zorgcampus in Nijmegen. In de nieuwbouw werken na ingebruikname medio 2022 verschillende specialismes samen. Naast de nieuwe hoofdingang van het Radboudumc komen er poliklinieken, verpleegafdelingen, dagbehandelingen, kantoorruimtes en facilitaire voorzieningen. Het nieuwe hoofdgebouw krijgt 150 eenpersoons patiëntenkamers die voldoen aan de principes van ‘healing environment’. Licht, lucht, ruimte en uitzicht spelen daarbij een belangrijke rol naast een groene omgeving in de vorm van tuinen en dakterrassen.

Smart Hospital

Daarnaast wordt het programma Smart Hospital voortgezet, waarmee slimme digitale toepassingen in huis worden gehaald. Denk aan volgsystemen voor medische hulpmiddelen, bijvoorbeeld voor infuuspompen en palen (track & trace), ‘slimme’ zorgtelefoons en digitale deurbordjes. Patiëntenkamers worden ook uitgerust met een Radboudumc-tablet. Patiënten krijgen hiermee meer controle over hun omgeving, zoals de bediening van verlichting, verwarming en gordijnen, het gebruik van het internet en toegang tot het eigen dossier of kranten en tijdschriften. Daarnaast kan via de tablet de verpleegkundige of de voedingsassistent opgeroepen worden. Hierdoor kunnen deze direct gehoor geven aan een verzoek, bijvoorbeeld voor een glaasje water. Dit draagt ook bij aan efficiëntie en daarmee tot het verlagen van de werkdruk voor zorgprofessionals.

Lopende bouwwerkzaamheden

Ondertussen start aan de Erasmuslaan de bouw van het nieuwe zorggebouw (gebouw P) voor patiënten met een infectieziekte. In 2022 worden hier de eerste patiënten verwacht. Het oude Pro Persona-gebouw (naast ingang Oost) wordt tegelijkertijd drastisch verbouwd om de afdeling Longrevalidatie vanuit Dekkerswald te kunnen huisvesten. Bovendien is de verbouwing van het Amalia kinderziekenhuis nog in volle gang en wordt de laatste hand gelegd aan de renovatie van de studio’s van het Transitorium waar de studenten begin 2021 hun intrek in kunnen gaan nemen (SSH&). Begin 2021 opent het gerenoveerde Onderwijsgebouw haar deuren. Het gebouw is omgetoverd tot een hypermodern Experience Center; de ontmoetingsplek voor leren, innoveren en verbinden van het Radboudumc.

Klik hier voor een impressie van de bouw en de voortgang.  

 


Dit bericht delen:

Advertenties