Kinderlintjes voor Nijmeegse helden

Van onze redactie
18 november 2020
Vanochtend werden door burgemeester Bruls de Nijmeegse Kinderlintjes uitgereikt. Dit keer door corona niet in het stadhuis en helaas zonder troubadour en Klaas van Kruistum. De burgemeester bezocht nu zelf de scholen en verraste de helden in de klas. Het is de vijftiende keer dat de lintjes uitgereikt worden. Er zijn dit jaar 4 lintjes.
Helden zijn er in alle soorten en maten. Volwassenen krijgen een onderscheiding van de Koning of de burgemeester. Maar er zijn ook jonge helden die niet in de schijnwerpers komen te staan, terwijl ze zich wèl op een heel bijzondere manier inzetten voor anderen of voor de stad. Nijmegen is trots op deze kinderen en vindt dan ook dat zij een lintje verdienen. Sinds 2006 verrast de burgemeester daarom jonge helden met een Kinderlintje. De Kinderlintjes zijn bedoeld voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar die zich op eigen initiatief belangeloos inzetten voor Nijmegen of voor Nijmegenaren en een bijzondere prestatie hebben geleverd voor de samenleving of de stad waardoor ze een voorbeeld zijn voor anderen.

Dit zijn de vier Nijmeegse helden:


Tess Berer (9 jaar)

Op 9 september 2020 brak er brand uit bij kinderdagverblijf Smallsteps. Een akelige situatie waarbij de nodige paniek ontstond en er gelijk gehandeld moest worden natuurlijk. Op dat moment stond Tess buiten school aan de overkant te wachten. Samen met haar moeder zag zij wat er aan de hand was en merkten zij de paniek. Zonder verder na te denken stapten zij erop af en zijn allebei gaan helpen. Door Tess zijn de kleintjes van het kinderdagverblijf uit deze gevaarlijke situatie gehaald. Zij heeft de kleine kindjes bij de hand gepakt en helpen oversteken naar de overkant waar Tess op school zat. Daar zijn de kindjes opgevangen en Tess heeft samen met de kindjes gespeeld.

Yannieck Bleumink (7 jaar)

Yannieck hoorde dat het financieel niet goed ging met zijn club NEC. Yannieck is al jaren fan van NEC en hij trok zich dit aan. Hij besloot spontaan een sponsoractie te beginnen. Hierbij deed hij een oproep aan iedereen via Facebook om een donatie te doen, om NEC te helpen Hij fietste 100 rondjes van 580 meter, in 5 uur tijd. Na afloop bleek dat hij meer dan € 7000,-had opgehaald. Van dat geld heeft hij 50 seizoenkaarten gekocht voor medesupporters die (financieel) een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Hij heeft deze kaarten allemaal persoonlijk afgegeven. Zo maakte hij niet alleen deze supporters blij, hij steunde hiermee ook de club.

Thor Asnyg (6 jaar)

Thor is een kleine en dappere wijkheld van de Malvert. Sinds begin 2020 begon hij als wijkheld van de DAR en hij heeft inmiddels al meer dan 75 zakken afval opgehaald in de wijk Malvert. Wat Thor extra speciaal maakt is dat hij daarnaast, vaak meerdere keren per week, ook nog samen met papa en mama of samen met opa de wijk afstruint om rotzooi weg te halen. Ook heeft hij, heel fanatiek en in zijn enthousiasme, promotie gemaakt voor het werken als wijkheld. Zo heeft hij al meerdere mensen als wijkheld aan het opruimen gekregen!

Benjamin Dondorp (9 jaar)

Benjamin heeft een brief aan de burgemeester geschreven met zijn idee voor zwaaistenen. Op het jeugdjournaal had hij gezien dat ze dit in Zwolle ook doen om eenzaamheid tegen te gaan maar ook om mensen weer opnieuw met elkaar op straat op een makkelijke manier in contact te brengen. Benjamin wilde dit ook heel graag voor Nijmegen. Hij heeft zijn idee toen ook ingesproken op de gemeenteraadsvergadering en er kwam een bericht over in de Gelderlander. Hij hoopte heel erg dat zijn idee gerealiseerd wordt. Benjamin zou het leuk vinden als door de zwaaisteen mensen zich minder eenzaam voelen en denken ‘yes, ik word gezien’.

Benjamin was vorig jaar al genomineerd. Toen heeft de jury besloten deze nominatie te verzetten naar dit jaar, omdat het idee nog in de kinderschoenen stond.

Dit bericht delen:

Advertenties