Restauratie schilderingen Nicolaaskapel

Van onze redactie
10 november 2020
De middeleeuwse schilderingen in de Nicolaaskapel in het Valkhofpark worden onderzocht en gerestaureerd. In de loop der eeuwen zijn de monumentale schilderingen regelmatig hersteld en bijgewerkt in de kapel die onderdeel was van de Valkhofburcht. Een gespecialiseerd bureau haalt voorzichtig nieuwere lagen van de oudere af, onderzoekt de materialen en stabiliseert loszittende verf. Ze zijn hier tot december mee bezig. Daarna volgt verdere behandeling waar dat mogelijk is. De kapel is tot die tijd beperkt open.

De Nicolaaskapel of Valkhofkapel is een van de oudste stenen gebouwen van Nederland. De kapel is gebouwd rond 1030. De schilderingen die nu gerestaureerd worden dateren van 1543. Ze zijn aangebracht ter ere van de komst van Keizer Karel V van het Heilig Roomse Rijk. Het zijn vooral afbeeldingen van plantmotieven en fantasiebloemen. De restauratie vindt plaats onder begeleiding van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Vrijwilligers van de Valkhofvereniging duiken in het verleden en de archieven om zoveel mogelijk te weten te komen over het gebruik van de kapel door de jaren heen om zo de restauratoren te helpen.  

De Nicolaaskapel of Valkhofkapel maakt onderdeel uit van het Valkhofkwartier. Dit is de plek in Nijmegen waar 2000 jaar geschiedenis bij elkaar komt. Het Valkhofkwartier vormt de overgang tussen de bruisende binnenstad en de natuur van de Stadswaard. Een plek vol cultuurhistorie, cultuur en evenementen. De gemeente investeert samen met de provincie in het Valkhofkwartier om er de plek van te maken om een bezoek aan Nijmegen te beginnen. Na de opening van De Bastei en de Waalkade start vanaf volgend jaar onder andere de nieuwe inrichting van het Kelfkensbos. Later volgen het park en Museum Het Valkhof.


Dit bericht delen:

Advertenties