Vreedzame demonstratie op Kelfkensbos tegen abortusverbod Polen

Beata Bezulska
4 november 2020
Meer dan 150 mensen betuigden aan het begin van de avond hun solidariteit met de Poolse bevolking op het Kelfkensbos. Het Constitutionele Hof van Polen verklaarde eind oktober vrijwel alle abortussen ongrondwettelijk. Dit leidde tot massale protesten in Polen en ook de Poolse gemeenschap in Nijmegen liet vanavond van zich horen.
Sinds 1993 was abortus in Polen alleen legaal bij verkrachting, incest, levensgevaar voor de moeder of zware afwijkingen aan de foetus. Het Hof heeft nu echter geoordeeld dat abortus alleen nog is toegestaan als het leven van de vrouw door de zwangerschap in gevaar is of als de zwangerschap het gevolg is van verkrachting of incest. In geval van ernstige en onomkeerbare zware afwijkingen aan de foetus geldt nu dus een abortusverbod.

Het medisch personeel dat de abortus uitvoert is onderworpen aan strafrechtelijke sancties. Volgens anti-abortus activiste Kaja Godek zou abortus zelfs in geval van verkrachting verboden moet worden. Volgens Poolse vrouwen gaat dit te ver.

Poolse vrouwen die in het buitenland wonen betuigen massaal hun steun aan de protesterende vrouwen in hun vaderland. Zo ook de Poolse Anna: ‘Ik woon hier, ik kan een keuze maken. Mijn zus, mijn nichtje, mijn tante, ze hebben nu geen keuze. Ze zijn als een incubator behandeld. Het is pijnlijk.’

 


Dit bericht delen:

Advertenties