Rijksbijdrage voor pilot aardgasvrij wonen in Hengstdal

Van onze redactie
26 oktober 2020
Het Ministerie van Binnenlandse Zaken geeft een rijksbijdrage van bijna 5 miljoen om een Buurt Energie Systeem in Hengstdal op te zetten. Dat is een duurzaam warmtesysteem waar bewoners zelf over meebeslissen. Met het geld van het ministerie starten gemeente Nijmegen, Alliander, woningcorporatie Woonwaarts en burgerinitiatief Duurzaam Hengstdal deze pilot voor aardgasvrij wonen in Hengstdal.
Het gaat in eerste instantie om circa 500 woningen in de wijk. Huurders en particuliere huiseigenaren krijgen zeggenschap over de exploitatie en het benodigde eigenaarschap over het zogeheten Buurt Energie Systeem (BES). De partners hebben voor de aanvraag aan het ministerie ingezet op een opschaalbare pilot. Dat wil zeggen dat de partijen leren van wat ze doen in de wijk. Alle partijen streven naar het ontwikkelen van een nationale Buurt Energie Systeem standaard, die uiteindelijk ook in andere wijken in Nijmegen, maar ook in de rest van Nederland toepasbaar is.

Nijmegen aardgasvrij

Wethouder duurzaamheid Harriët Tiemens zegt over de toekenning: ‘Het Buurt Energie Systeem is een mooie stap in het Aardgasvrij maken van Nijmegen. We hebben de afgelopen periode geleerd dat iedere buurt een eigen aanpak nodig heeft die we zo veel mogelijk samen met de bewoners bepalen. Het idee van een Buurt Energie Systeem past heel goed daarbij. Ik ben daarom erg blij dat we nu met deze belangrijke rijksbijdrage en de grote inzet van Alliander, Woonwaarts en buurtbewoners echt aan de slag kunnen in en met de wijk.” 

Buurt Energie Systeem

Een Buurt Energie Systeem (BES) is een nieuwe oplossing om bestaande buurten op een toegankelijke en kleinschalige manier aardgasvrij te maken. Het technische deel is een kleinschalige collectieve warmteoplossing om 400 tot 800 woningen op een duurzame manier te verwarmen. Het bijzondere van het BES is dat bewoners zelf zeggenschap hebben over de exploitatie van het systeem en daar ook eigenaar van kunnen zijn. Op dit moment doen de partijen onderzoek naar de techniek, de financiën, en hoe bewoners hun rol als eigenaars in de praktijk op een goede manier kunnen invullen. Na het onderzoek krijgt iedereen inzicht in de resultaten. Dan pas beslissen buurtbewoners of ze mee willen doen met een BES. Want het BES wordt van de buurt.

 


Dit bericht delen:

Advertenties