Karel de Grote jaar nu officieel van start

Van onze redactie
30 maart 2014

Vanmiddag gaf Burgemeester Bruls het startsein voor het Nijmeegse Karel de Grote jaar in Museum het Valkhof. Het is dit jaar 1200 jaar geleden dat Karel de Grote stierf. Volgens de stamboom van Bruls is hij zelfs een verre afstammeling van Karel de Grote.

Tot eind oktober zijn er onder meer tentoonstellingen, rondleidingen, lezingen en educatieve activiteiten. En niet te vergeten: Keizer Karel zelf laat in deze maanden geregeld in Nijmegen zijn gezicht zien.


Bij veel van de activiteiten maakt  Karel de Grote zelf zijn opwachting. Vorige maand hebben de organiserende partijen een Karel de Grote gezocht met acteertalent. Hij moest lijken op de afbeeldingen van Karel de Grote, die we kennen van de miniaturen van de Gebroeders van Limburg. Uit de kandidaten kwam Menno Pols als beste uit de bus. Menno kreeg een op maat gemaakt historisch kostuum aangemeten door kledingatelier De Nijmeegse Cotardie. Het kostuum is geïnspireerd op een miniatuur van de gebroeders Van Limburg.


Nijmegen heeft aan Karel de Grote heel wat te danken. Rond het jaar 777 besloot de keizer in Nijmegen een van zijn paltsen te bouwen. Dat bouwwerk werd door Noormannen verwoest, maar op dezelfde plek verrees al snel een nieuwe burcht. En zo werd Nijmegen een vorstelijke residentie, een stad waar koningen en keizers verbleven. Die bijzondere status van de stad werd in 1230 onderstreept doordat de Duitse koning aan Nijmegen stadsrechten verleende, dezelfde rechten die ook Aken en andere Duitse steden hadden.


Tot op de dag van vandaag telt Nijmegen een groot aantal organisaties, bedrijven en plekken die zich in naamgeving verbonden hebben met Keizer Karel. De Radboud Universiteit, Museum het Valkhof, de Gemeente Nijmegen, de Stichting Gebroeders van Limburg en de Valkhofvereniging hebben samen met deze organisaties een gevarieerd en aantrekkelijk programma opgezet.  Zo zal er een boek verschijnen over het Valkhof en komt er een tentoonstelling in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Het Gilde organiseert speciale Keizer Karelwandelingen, Bioscoop Carolus vertoont een film over Karel de Grote, leerlingen van het Karel de Grote College maken banieren, studentenvereniging Carolus Magnus organiseert activiteiten voor nieuwe studenten, er zijn concerten met middeleeuwse muziek en er is middeleeuws eten en drinken. Een overzicht van de activiteiten is te vinden op de website  www.kareldegrotenijmegen.nl
.


Dit bericht delen:

Advertenties