Langs Dürer in de St. Stevenskerk

Van onze redactie
24 oktober 2020
Vandaag start in de St. Stevenskerk een speciale tentoonstelling 'Eine schöne Kirchen' als hommage aan de beroemde Renaissance kunstenaar Albrecht Dürer die Nijmegen op 18 november 1520 bezocht. De tentoonstelling loopt tot en met 22 november.

Dürer schreef in zijn dagboek: ‘Niemägen ist eine schöne Stadt, hat eine schöne Kirchen und ein wolgelegen Schloß.’ Verder heeft hij geen beeldend werk van zijn Nijmeegse indrukken nagelaten. Wel is de Bastei, de 16e-eeuwse hoefijzervormige verdedigingstoren aan de Waalkade, naar zijn ontwerp voor verdedigingswerken gebouwd. Dürers visie op kunst wordt op een sublieme manier door de in Nijmegen woonachtige Duitse kunstenaar Uwe Poth uitgebeeld.

Dürer was here

Naast de tentoonstelling ‘Eine schöne Kirchen’ organiseert Galerie Door in de periode van 24 oktober tot en met 1 november in de Zuiderkapel van de St. Stevenskerk een expositie ‘Dürer was here’. In de geest van de Nürnbergse alleskunner - goudsmid, perspectiefschilder, intellectueel, meester van gravures – ziet de bezoeker ongeëvenaard houtsnijwerk, verfijnde tekeningen, uiteenlopende technieken en subliem vakmanschap. Dit alles komt samen in thema’s die variëren van natuur, portretten, natuur en het alledaags leven.

Eine schöne Kirchen

Nijmegen was rond 1520 op het hoogtepunt van haar economische en culturele bloei. De St. Stevenskerk met haar rijke gewelven en vele straatkapellen is daar het ultieme resultaat van. Dürer was zeker als zijn tijdgenoten onder de indruk van de katholieke pracht en praal die in 1591 na de calvinistische overname letterlijk werd weggekalkt. Het bleef een ‘mooie kerk’.

Ehrenphorte

Uwe Poth brengt een geweldig eerbetoon aan zowel Albrecht Dürer als aan de St. Stevenskerk. Hij bouwde een majestueuze Ehrenphorte, een welkomsportaal, als herinnering aan Dürers bezoek aan kerk en stad. Uwe Pot heeft tijdens zijn lange carrière als kunstenaar meerdere schilderijenseries vervaardigd, waarbij hij verwijst naar werk en technieken van de grootmeester. Zo maakt hij gebruik van zijn perspectief en vele motieven die verbonden zijn aan Dürers reizen. Uwe Poth verbindt geschiedenis, uiteenlopende thema’s met elkaar en met de huidige tijd, waarbij vorm en beeld versmelten in een kleurrijke wereld.

Voordat Albrecht Dürer zich ontwikkelde tot meester in de teken- en schilderkunst werd hij opgeleid tot goudsmid. Reden voor Galerie Door om behalve werk van hedendaags kunstenaar Uwe Poth ook enkele sierraadkunstenaars in de schijnwerpers te plaatsen.

Kijk voor de actuele openingstijden van de expositie op de website van Galerie Door. Tijdens de expositie zijn kunstenaar Uwe Poth en Doreen Timmers beiden dagelijks aanwezig. Bezoekers kunnen zich via info@galeriedoor.nl aanmelden voor een veilige VIP rondgang langs de tentoongestelde kunstwerken.

In de kerk gelden de richtlijnen van het RIVM. Het dragen van een mondkapje is verplicht. De entree is vrij, een vrijwillige bijdrage in de donatiezuil, bij de in- uitgang wordt zeer op prijs gesteld.


Dit bericht delen:

Advertenties