Nijmeegse zorg- en onderwijsorganisaties ondertekenen Preventieakkoord

Van onze redactie
22 oktober 2020
Afgelopen week hebben opnieuw 14 Nijmeegse organisaties het Lokaal Preventieakkoord Nijmegen ondertekend. Bovenop de 37 organisaties die dat vorig jaar deden, komt het totaal aantal hiermee op 51. Met die handtekening spreken zij af dat ze actief een gezonde leefstijl bij medewerkers, leerlingen, cliënten en patiënten stimuleren.
Een rookvrije omgeving, meer bewegen en gezond eten, mentale fitheid en bewustwording van de risico’s van alcoholgebruik zijn de prioriteiten. Het uiteindelijke doel van het akkoord is de fysieke én mentale gezondheid van Nijmegenaren aanzienlijk te verbeteren.

Wethouders op de fiets

Een feestelijke bijeenkomst voor de 14 nieuwe partners om gezamenlijk hun handtekening te zetten onder het Lokaal Preventieakkoord zat er dit jaar niet in. Daarom hebben wethouders Grete Visser en Bert Velthuis namens de stuurgroep ‘Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen’ de handtekeningen per fiets en coronaproof bij de organisaties opgehaald. Daarvan is een aansprekend filmpje gemaakt, dat tijdens de Nijmeegse Vitaliteitsweek voor het eerst werd getoond.

14 nieuwe partners

De nieuwe partners komen voornamelijk uit de zorg en het onderwijs. Het zijn: Coöperatie Fysiotherapeuten Nijmegen (CFN), Coöperatieve Verloskundigen Nijmegen (CVN), Kraamzorg Zuid-Gelderland, LHV Huisartsenkring Nijmegen, Scholengroep Rijk van Nijmegen, Stichting Conexus, Entrea Lindenhout, Helicon, Stichting Wielewaal, Vincentius Vereniging Nijmegen, Oud Burger Gasthuis, Beleef en Weet, Cool regio Nijmegen en I-research.

8 miljard aan zorgkosten

Jaarlijks sterven 35.000 Nederlanders door roken, overgewicht of probleemdrinken, samen zijn ze de grootste oorzaak van ziekte in Nederland. Dit kost de samenleving jaarlijks 8 miljard aan zorgkosten. Zonder extra maatregelen, heeft over 20 jaar 62 procent van de mensen overgewicht. Iedere week raken honderden nieuwe jongeren verslaafd aan roken en bij een groot deel van de jongeren én bij vijftigplussers is overmatig drinken nog steeds een probleem. De cijfers voor Nijmegen laten hetzelfde zien als de landelijke trend. Om het tij te keren, hebben gemeente Nijmegen, het Radboudumc en GGD Gelderland- Zuid al in 2017 het initiatief genomen tot de beweging ‘Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen.’

Bedrijfsleven, onderwijs, maatschappelijke organisaties, zorg, horeca; álle Nijmeegse organisaties zijn uitgenodigd om aan te sluiten.

 


Dit bericht delen:

Advertenties