Stichting Katholieke Universiteit verliest predicaat 'katholiek'

Van onze redactie
21 oktober 2020
De Nederlandse Bisschoppenconferentie heeft besloten om het predicaat 'katholiek' van de Stichting Katholieke Universiteit (SKU), de toezichthouder van Radboud Universiteit en Radboudumc, in te trekken. SKU betreurt het besluit zeer, maar zal het respecteren.
Deze beslissing volgt op de uitspraak van de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam van 21 juli 2020 in een geschil tussen het bestuur van SKU en de Nederlandse Bisschoppenconferentie. Het geschil ging over de wijze waarop de Bisschoppenconferentie haar bevoegdheid tot benoeming van de leden van het bestuur van SKU uitoefende en over de samenstelling van de raden van toezicht na de door het bestuur van SKU beoogde verzelfstandiging van de Radboud Universiteit en het Radboudumc. Naar verwachting krijgen universiteit en umc met ingang van 1 januari ieder een eigen Raad van Toezicht.

Het voornemen van SKU was om de Bisschoppenconferentie vanaf dat moment in plaats van alle leden voortaan 1 van de 5 leden te laten benoemen, voor beide Raden van Toezicht. De Bisschoppenconferentie ervaart dat als een te grote beperking. Daarnaast onderschrijven de Bisschoppenconferentie en SKU dat zij verschillende visies hebben over de wijze waarop Radboud Universiteit en Radboudumc invulling zouden moeten geven aan hun katholiciteit. De verwachting dat deze visies naar elkaar toe zullen groeien ontbreekt. De Nederlandse Bisschoppenconferentie heeft daarom het besluit genomen om het predicaat ‘katholiek’ van SKU in te trekken.

De Bisschoppenconferentie en het bestuur van SKU hechten beide aan een goede afwikkeling van het besluit voor alle betrokkenen. In onderling overleg zullen SKU en de Bisschoppenconferentie gezamenlijk bezien op welke wijze de contacten tussen bisschoppen, instituten en andere relevante universitaire organisatieonderdelen bestendigd kunnen worden.


Dit bericht delen:

Advertenties