Renovatie iconisch gebouw De Vasim komt eraan

Van onze redactie
13 oktober 2020
Fabriekspand De Vasim op het NYMA-terrein in Nijmegen-West is in erfpacht gegeven aan twee projectontwikkelaars. De gemeente sloot een langdurige overeenkomst af met KlokGroep en Lingotto. Zij gaan het iconische, maar verouderde gebouw renoveren en verhuren aan ondernemers.
De erfpachtovereenkomst regelt specifiek de uitgifte van De Vasim. Daarnaast sloten de betrokken partijen een gebieds- en ontwikkelovereenkomst. Daarin staat onder meer hoe de verdere ontwikkeling van het hele NYMA-terrein wordt georganiseerd. De ontwikkelaars hebben door deze overeenkomsten het eerste recht op koop van De Vasim en blijven in ieder geval voor 10 jaar betrokken bij de ontwikkeling van NYMA. Ook lokale ondernemers kunnen een erfpachtpositie in het gebied verkrijgen.

Belangrijke impuls

Wethouder Noël Vergunst is verheugd met de nieuwe stap: ‘De ontwikkeling van De Vasim is een belangrijke impuls voor de realisatie van het totale NYMA-terrein. We zijn als gemeente blij dat deze ontwikkelaars zich er samen met ons voor inzetten om hier iets moois neer te zetten voor heel Nijmegen.’

De overeenkomsten zorgen ook voor meer duidelijkheid voor de stichting Cultuurspinnerij die nu op tijdelijke basis De Vasim in bruikleen heeft van de gemeente. Datzelfde geldt voor nieuwe ondernemers die zich hebben gemeld voor een toekomstige plek in het gebouw. Want nu kunnen er concrete afspraken volgen over definitieve vestiging. Overigens kunnen bijna alle huidige gebruikers van De Vasim nog even blijven. Vanaf april 2021 starten de ontwikkelaars met de renovatie van het pand.

Ruggengraat van de gebiedsaanpak

KlokGroep en Lingotto zijn op basis van een uitvraag geselecteerd om de gebiedsontwikkeling samen met de gemeente, kwartiermaker en lokale ondernemers vorm te geven. Onder de noemer Ontwikkelteam vormen zij op grond van hun expertise, organisatorische mogelijkheden en financiële inbreng, samen met de gemeente de ruggengraat van de gebiedsaanpak. Lingotto heeft veel ervaring in herontwikkeling van industrieel erfgoed, zoals de A’Dam toren in Amsterdam. KlokGroep is een bekende partij in de regio Nijmegen.

De Vasim is niet het eerste gebouw op NYMA dat een opknapbeurt krijgt. In opdracht van de gemeente zijn dit jaar twee fabriekshallen van de voormalige CP-Kelcofabriek aan de Waal wind- en waterdicht gemaakt. Ook legde de gemeente hier een evenementenlocatie en het 20 Septemberplein aan. Een aantal tijdelijke initiatieven zoals Crossfit Nijmegen, NYMA Outdoor Gym en de Achtertuin is ook al op het terrein geland.


Dit bericht delen:

Advertenties